İsrail, Filistinli mahkumlara el-Cezire dahil 4 TV kanalını yasakladı
İsrail hapishane işleri müdürlüğü, özellikle esir değişimi görüşmelerinin fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından uzun süredir sürdürdüğü mahkumlara baskı politikalarını daha da artırma kararı çerçevesinde Filistinli mahkumlara dört Arap kanalını yasakladı.
Remle Hapishanesi'nde bulunan Filistinli mahkumlardan Zühery Lebbade, dün avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada , aralarında el-Cezire TV kanalının da bulunduğu dört TV kanalını yasakladığını ifade etti. Lebbade, İsrail'in bu uygulamalarının, esir değişimi görüşmelerinde Hamas üzerinde baskı kurmak için yapıldığını söyledi.
Filistin Haber Ağı (Şebeketu'l Ahbari'l Filistiniyye) adlı Filistin haber sitesi, Filistin el-Yevm gazetesine dayandırdığı haberinde başka bir Filistinli tutsak Ekram Selame'nin, İsrail hapishane yönetiminin Kızılhaç yetkililerin mahkumları ziyaretine yasaklama getirdiğini, ayrıca kantinden alışveriş etmekten men edildiklerini kaydetti.
TUTSAKLAR BAKANLIĞI: ANLAŞMANIN TIKANMASININ SORUMLUSU İSRAİL
Filistin Tutsaklar Bakanlığı, esir değişimi anlaşmasının çıkmaza girmesine, İsrail'in inadının yol açtığını, daha önce esirleri serbest bırakacağını taahhüt ettiği halde son anda geri adım atmasının görüşmeleri tıkadığını kaydetti. Bakanlık ayrıca, İsrail'in serbest bırakacağı esirlerden bir kısmının Filistin toprakları dışına çıkarılması isteğinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Bakanlık bu açıklamayı, Gilat Şalit'in babasının Hamas'a yaptığı çağrı üzerine yaptı. Şalit'in babası yaptığı açıklamada, Hamas'tan Netanyahu hükümeti kurulmadan önce bir daha ele geçirilemeyecek olan bu son fırsatı kaçırmamasını istemişti.
Bakanlığın konuyla ilgili olarak dün (26 Mart Perşembe) yayınladığı basın açıklamasında ise şu hususlar ifade edildi: "Hamas hareketiyle Şalit'i esir alan grupların talepleri açıktır. Bunlar esir değişiminde, ağır ceza alanlarla hasta, kadın ve çocukların serbest bırakılmasıdır. Esir mübadelesini engelleyen Hamas değil, Siyonist hükümettir. Görüşmelerin çıkmaza girmesinin ardından Siyonist basın yayın organlarının Filistinli esirler aleyhinde kampanya başlatmaları bunun açık delilidir."
HAMAS KENDİ ŞARTLARINI KABUL ETTİRECEK GÜÇTE
İsrail hapishanelerinde tutsak bulunan Hamas komutanlarından Abdunnasır Atallah, direniş dinamiklerine sahip olan Hamas hareketinin esirler konusunda işgal yönetimine kendi şartlarını kabul ettirebilecek durumda olduğunu ifade etti.
İslamî Direniş Hareketi (Hamas)'ın önemli simalarından ve hareketin karar mercilerinden biri olan esir komutan Abdunnasır Atallah şunları ifade etti: "Hamas hareketindeki karar mercilerinden hiçbiri Siyonistlerin esir değişiminden geri adım atmasından etkilenmedi. Şayet hareketin tutumunda bir değişiklik olmuşsa o da, hazırladığı esir listesine yenilerini eklemek şeklide olmuştur."
İsrailli idarecilerin en önemli sorununun, uzun süre savaştıkları Hamas hareketinin mantığını kavrayamamaları olduğunu söyleyen Atallah, "Onların bu olanlardan ders alması gerekir. Biz geri adım atmayı bilmeyen bir hareketiz. Sabitelerimiz üzerinde kararlı bir şekilde kalmaya devam ediyoruz."
DÜNYA BÜLTENİ - 28 MART 2009 CUMARTESİ