İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Tayland'da sokak çatışmaları

Tayland'da sokak çatışmaları
Dünya
|

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta, olağanüstü hal ilanına meydan okuyarak sokaklara çıkan hükümet karşıtı protestocular ile ordu arasında çatışma çıktı.

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta, olağanüstü hal ilanına meydan okuyarak sokaklara çıkan hükümet karşıtı protestocular ile ordu arasında çatışma çıktı.   
 
Askerler taş ve molotof kokteyli fırlatan göstericilere cop ve havaya ateş açarak karşılık verdi. Olaylarda en az 70 kişinin yaralandığı bildiriliyor. Protestocular askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan ve şu anda da sürgünde olan eski başbakan Taksin Şinavawatra'nın göreve iadesini talep ediyor.
Tayland'da Cuma günü başlayan ve Asya ülkelerinin katıldığı önemli zirvenin protestolar yüzünden iptali ardından olağanüstü hal ilan edilmişti. Olağanüstü hal uygulaması başkent Bangkok ve çevresinde geçerli. Konuya ilişkin açıklama yüzlerce protestocunun İçişleri Bakanlığı'nı bastığı sırada geldi.
Tayland başbakanı zirvenin iptaline neden olanlar hakkında hukuki işlem yapılacağını söyledi. Muhabirler olayın hükümetin ülkede kanun ve nizamı sağlama kapasitesini sorgulanır hale getirdiğini belirtiyor.
Ülke bir süredir gerilim yaşıyor
Tayland, erken seçim talep eden muhalefet mensubu göstericilerin eylemleri nedeniyle bir süredir kargaşa içinde.
BBC'nin Bangkok'taki muhabiri Jonathan Head, Tayland hükümetinin zirveyi düzenleyebilmek için aylarca hazırlık yaptığını, ama zirvenin yapıldığı otelin çevresindeki güvenlik önlemlerinin bir kaç saat içinde çöktüğünü aktardı.
Göstericiler, Başbakan Abhisit Vejjajiva'nın ordu tarafından kurgulanan bir düzenle iktidara geldiğini, Vejjajiva'nın başbakanlık makamında yasa dışı olarak bulunduğunu ve yetkisinin bulunmadığını ileri sürüyor.
BBC muhabiri, gelişmelerin hükümetin rezil olması biçiminde değerlendirildiğini aktarırken, son olayların Tayland toplumundaki bölünmelerin polis ve orduya da yansıdığı yorumlarına neden olduğuna dikkat çekti.
Göstericiler Abhisit hükümetini ordunun kuklası olarak nitelendiriyor ve Abhisit'in seçilmesinin de hukuka aykırı olduğunu savunuyor.
Geçen Aralık ayında Taksin karşıtı göstericilerin havaalanlarında bir hafta süren eylemi sonrası, hükümetteki Taksin yandaşları görevden alınmış; ardından İngiltere doğumlu Abhisit iktidara getirilmişti.
BBC TURKISH - 13 NİSAN 2009 PAZARTESİ
AKRA