Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lilikas , 10-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği Rusya ziyaretinde Moskova'dan da Türkiye'nin baskısı üzerine 31 Ağustos'a ertelenen Doğu Akdeniz'deki petrol yataklarının işletilmesine ilişkin ihaleye ilgi göstermesini istedi.
'Rusya ile ilişkiler gerilir'
Rum hükümeti, Türkiye'nin sert tepkisine karşın Doğu Akdeniz'de 60 kilometrekarelik 11 bölgede petrol ve doğalgaz araması lisanslama sürecini başlatmıştı. Rumlar bu süreçte Mısır ve Lübnan ile de anlaşma imzalamış, ancak Türkiye'nin tepkisi üzerine bu iki ülke anlaşmalarını dondurmak durumunda kalmıştı. Ankara, Rumların açıkladığı 11 bölgenin 5'inin kendi kıta sahanlığı içerisinde bulunduğunu belirtiyor. Bu kapsamda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı da bölgede petrol araması başlatmıştı.
31 Ağustos'ta gerçekleştirilmesi öngörülen arama ihalesinin 1.5 milyon dolarlık şartnamesinin, petrol devi şirketler tarafından da satın alındığı belirtiliyor. İhaleye Rusların da katılması durumunda ise Ankara-Moskova ilişkilerinde gerginlik ortaya çıkabileceği konuşuluyor.
CUMHURİYET -14 NİSAN 2007 CUMARTESİ






