Nabucco gaz boru hattının ortağı Alman enerji devi RWE AG, Türkmenistan ile doğalgaz arama konusunda uzun vadeli anlaşma yaptı.
Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını karşılamada Rusya’dan bağımsız kılmak için planlanan Nabucco doğalgaz boru hattının ortaklarından Alman enerji devi RWE AG, Türkmenistan ile doğalgaz arama konusunda uzun vadeli bir anlaşma yaptı. Uzmanlar taraflar arasındaki anlaşmayı bir yandan geçtiğimiz hafta tüm doğalgazını sattığı Rusya ile boru hattında meydana gelen bir patlama nedeniyle uyuşmazlık çıkan Türkmenistan’ın elini güçlendiren, diğer yandan da Nabucco hattının tüm gereksinimi karşılayacak bir gelişme olarak tanımlıyorlar.
Rusya, Azeri doğalgazının Nabucco boru hattını dolduracak kapasitede olmadığını ve bu nedenle de projenin gerçekleştirilmeyeceğini öne sürüyordu.
RWE İcra Kurulu Başkanı Juergen Grossmann uzun vadeli bu anlaşmayla Hazar Denizi’nde Türkmenistan’a ait bir gaz yatağında araştırma yapacaklarını söyledi. Grossman çıkarılacak doğalgazın batıya nakli için düşünülen opsiyonlardan birinin Hazar Denizi geçişi olduğunu söyledi. Bu opsiyonun seçilmesi durumunda Türkmen gazı Azeri gazıyla birleşip Nabucco Hattı’na akacak ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, “Hazar Denizi’ndeki 23. blokta petrol ve doğalgaz geliştirmesini yapacaklar” diye konuştu.
RADİKAL - 17 NİSAN 2009 CUMA
Türkmenler Almanlarla anlaştı, Nabucco'ya gaz umudu doğdu


Nabucco gaz boru hattının ortağı Alman enerji devi RWE AG, Türkmenistan ile doğalgaz arama konusunda uzun vadeli anlaşma yaptı






