Terör örgütü PKK'ya karşı şehirlerde yapılan operasyonlar sürüyor. Bugün İzmir'de 21, Ankara'da 8, Batman'da ise 14 kişi gözaltına alındı. DTP'nin İstanbul İl Başkanlığı binası da polis tarafından aranıyor.
PKK'nın Türkiye'deki eylemlerini planlamak amacıyla kurulan "Türkiye Meclisi" adlı gruba karşı salı günü Diyarbakır merkezli olarak başlatılan operasyonlar devam ediyor.
İstanbul:
Beyoğlu'daki binaya gelen polis ekipleri arama çalışması başlattı. Binanın bulunduğu bölgeye giriş ve çıkışlar çevik kuvvet ekipleri tarafından kontrol altına alındı.Demokratik Toplum Partisi İl Başkanı Halil Aksoy, olay yerine giderek polisten bilgi aldı ve binaya girdi.
DTP'nin Tarlabaşı'ndaki İl Başkanlığı'nın penceresine çıkan Aksoy, bina önünde bekleyen basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Aksoy, "Neden arama yapıldığı ve aramanın kapsamı" ile ilgili soruya karşılık, "Bazı aranan isimler varmış. Burada barınabileceklerini düşündükleri için arama yapıyorlar. Ancak böyle kapsamlı bir aramaya gerek yok" dedi.
Halil Aksoy, "Bana haber verilebilirdi. Polis, muhtarı alarak çilingirle kapıyı açmış. Yapılan aramanın gerekçesi ise ellerindeki arananlara ait isim listesine ilişkin il başkanlığındaki bazı evraklar ve arşivlerde inceleme yapılıyor. Ben bunları zaten tanımıyorum" diye konuştu.
İzmir:
İzmir'de terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasını sağlamaya çalıştığı, araç yakma ve molotofkokteyli atma eylemleri yaptığı ileri sürülen 21 kişi yakalandı.İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, terör örgütü PKK'nın İzmir'de şehir yapılanmasını sağlamaya çalıştığı öğrenilen gruba yönelik operasyon düzenledi.
Çok sayıda adrese gerçekleştirilen operasyonlarda, terör örgütü PKK üyesi olduğu iddia edilen 21 kişi gözaltına alındı.Zanlıların, İzmir'de terör örgütünün şehir yapılanmasını sağlamaya çalıştığı, çeşitli tarihlerde araç yakma ve molotofkokteyli atma eylemlerini gerçekleştirdikleri bildirildi. Operasyonların sürdürüldüğü belirtildi.
Ankara:
PKK'nın gençlik yapılanmasına yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda 8 kişi gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Altındağ, Yenimahalle ve Etimesgut başta olmak üzere Ankara genelinde 5-6 noktaya operasyon yaptı. Operasyonda 8 kişi gözaltına aldı.
Batman:
Batman'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 14 kişi gözaltına alındı. Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü ekiplerince terör örgütü PKK'ya yönelik olarak kent merkezinde düzenlenen operasyonda, esnafa kepenk kapattırma, halkı eylemlere yönlendirme, kamu malına zarar verme, çocukları örgütleyip eylem yaptırma faaliyetlerini yürüttüğü bildirilen 14 kişi yakalandı. Zanlıların emniyet müdürlüğünde sorgulandığı bildirildi.
NEVRUZ TUTUKLAMALARI
Bu arada, Aydın Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerinin Aydın ve İzmir'de gerçekleştirdiği operasyonlarda "Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet ettikleri" iddiasıyla 7 zanlı yakalandı.
Aydın'ın İncirliova ilçesinde Nevruz kutlamaları sırasında, terör örgütüne yönelik övücü mahiyette slogan atanlar tespit edildi. Zanlıların yakalanması için İncirliova, Kuşadası ve İzmir'in Tire ilçesinde 9 adrese eşzamanlı operasyon yapıldı. Operasyonlarda B.K, Ö.K, Ç.Y, S.K, O.E, V.A ve S.C. gözaltına alındı.
Ayrıca yasaklanmış çok sayıda yayın, 1 adet ruhsatsız av tüfeği ve 21 adet fişek ele geçirildi.
"Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet" suçundan İncirliova Adliyesine sevk edilen zanlılardan 5'i tutuklandı, V.A ve S.C. ise serbest bırakıldı.
12 ildeki operasyonda durum
Diyarbakır merkezli olarak 12 ilde salı günü başlayan operasyonda aralarında DTP'nin 3 genel başkan yardımcısının da bulunduğu 53 kişi gözaltına alındı. 3 DTP genel başkan yardımcısı ile diğer zanlıların sorgusu sürüyor.
İzmir'de gözaltına alınan zanlının terör örgütü PKK'nın Türkiye'deki eylemlerini planlayıp yönlendirmek amacıyla kurulan Türkiye Meclisi'yle bağlantısı olduğu öne sürülüyor. Zanlı soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır'a götürüldü. Salı günü gerçekleştirilen eşzamanlı operasyonda el konulan belge ve bilgisayar kayıtları da inceleniyor.
CNN TURK - 17 NİSAN 2009 CUMA