İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Dolar 1,62 lirayı aştı

Dolar 1,62 lirayı aştı
Ekonomi
|

Euro/dolar paritesinin son 1 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle içeride dolar yeni haftaya yükselişle başladı

Euro/dolar paritesinin son 1 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle içeride dolar yeni haftaya yükselişle başladı.

Dolar yurtdışı piyasalara paralel ve Euro/dolar paritesine odaklı olarak yeni haftaya yükselişle başladı. Euro/dolar paritesindeki olası aşağı yönlü hareket, dolar/TL'yi yukarı doğru itebilir.

Bankalararası piyasada dolar, cuma günü spot kapanışta 1,6060/1,6100 lira oldu. Dolar bugün 1,6250 liraya kadar yükseldi.

Yabancı bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Euro/dolar paritesi hareketli, eğer aşağıya giderse negatif etkileniriz. Borsalar Asya'da güne negatif başladı ama toparlandı, Avrupa borsaları ve ABD vadeli işlemleri dengeli kalırsa paritedeki aşağı hareket sınırlı olur" diye konuştu.

Yabancı bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL'de yurtdışına odaklı ve 1.58-1.62 bandında hareket bekliyorum. Euro-dolar paritesi izleniyor" dedi.

EURO NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR?
Avrupa Merkez Bankası üyelerinin, bankanın bundan sonra izleyeceği politikalar konusunda farklı görüşler ortaya koyması Euro'nun değer kaybetmesine neden oluyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi ekonomisi destekleyecek adımlar atamadığı görüşü Euro/dolar paritesinin bu sabah son 1 ayın en düşük seviyesi olan 1,2969'a kadar gerilemesine neden oldu.

Ünlü ekonist ve akademisyen Nouriel Roubini'nin Roubini's Global Economy Monitor'de yayımlanan bir notta Türkiye'nin, uluslararası piyasalarda "en az 3 milyar dolarlık" tahvil ihraç etmeyi planladığı belirtildi. Bu, gelişmekte olan Avrupa ülkeleri arasında şu ana kadar yapılacak en büyük ihraç olacak. Türkiye, bu yıl şu ana kadar 1 milyar dolarlık dolar cinsi Eurobond ihraç etti.

NTVMSNBC - 20 NİSAN 2009 PAZARTESİ
AKRA