Ankara-Erivan yakınlaşmasına çok sert tepki gösteren ve Türkiye’den tazminat talebini yeniden yüksek sesle dile getirmeye başlayan aşırı milliyetçi Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksütyun) iktidardaki koalisyondan çekildi.
Parti liderlerinden Armen Rüstemyan, dış politikadaki görüş ayrılıkları nedeniyle hükümetten ayrılma kararı aldıklarını, parlamento başkan yardımcılığı ve komisyon başkanlıklarının yanı sıra yerel yönetimlerdeki görevlerini bıraktıklarını açıkladı. Geçen yıl 21 Mart’ta dört partinin oluşturduğu koalisyona küçük ortak olarak giren Taşnaklar tarım, çalışma-sosyal güvenlik ve bilim-eğitim bakanlıklarını, parlamento başkan yardımcılığını ve dört komisyonun başkanlığını üstlenmişti.
131 sandalyeli parlamentoda 16 temsilcisi olan Ermeni Devrimci Federasyonu’ nun çekilmesi hükümetin devamı açısından sorun oluşturmuyor, ancak Ermenistan’ın iç siyasetinde gerginliği tırmandıracak bir gelişme niteliğini taşıyor. Türkiye ile varılan mutabakatı sert şekilde eleştiren parti, uzlaşmaya karşı imza kampanyası başlatmıştı. Taşnakların Türkiye’den toprak talebinde bulunduğu, Doğu Anadolu’dan “Batı Ermenistan” diye söz ettiği biliniyor.
MİLLİYET - 28 NİSAN 2009 SALI







