AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanı Vaclav Klaus ise Rusya’nın endişelerini gidermenin yollarını aradıklarını söyleyerek, “AB, Rusya’yı gelecekteki stratejik ortağı olarak görüyor. Bunu gerçekleştirmek için bir şeyler yapmalıyız” diye konuştu. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Rusya’nın “Doğu Ortaklığı” programına katılmasını istediklerini söyledi.
Barroso, Rusya ile bir diğer anlaşmazlık konusu olan AB enerji anayasasını değiştirmeyi düşünmediklerini ancak Rusya’nın önerilerini, mevcut anlaşmalar temelinde tartışmaya açık olduklarını belirtti. Barroso, geçen ocak ayında Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan doğalgaz krizi yüzünden Avrupa’da yaşanan sıkıntıların tekrarlanmamasını da istedi. Enerji anlaşmalarını serbest piyasaya uygun hale getirmeyi öngören enerji anayasasını onaylamayan Rusya yeni düzenlemeler istiyor. Medvedev, ocaktaki krizin başlıca sebebi olarak gördüğü, Ukrayna’nın ödemelerini yapamamasına da değinerek, Ukrayna’ya yardım önerdi.
AB’nin “Doğu Ortaklığı” programı, 27 AB ülkesi ile Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna arasında siyasi ve ekonomik bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.
CUMHURİYET - 23 MAYIS 2009 CUMARTESİ






