İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Moskova’ya tatbikat şoku

Moskova’ya tatbikat şoku
Dünya
|

NATO’nun Gürcistan’da düzenleyeceği tatbikat, İttifak’la Moskova arasında yeni bir “sinir savaşı” başlamasına yol açtı

NATO’nun Gürcistan’da düzenleyeceği tatbikat, İttifak’la Moskova arasında yeni bir “sinir savaşı” başlamasına yol açtı.

Tatbikata Kafkasya’daki en yakın müttefiki olan Ermenistan’ın da katılma kararı alması Rusya’da “soğuk duş”etkisi yaptı.

NATO’nun 6 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasındaki “Cooperative Longbow 09/Cooperative Lancer 09” tatbikatı sadece eğitime yönelik ve silah kullanılmayacak olmasına rağmen Gürcistan seçimi nedeniyle Moskova’nın sert tepkisini çekti. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, geçen yılki Rus-Gürcü Savaşı’nı kastederek kısa süre önce şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede tatbikat yapılmasının gerginlik yapacağını söyledi.

Moskova’nın NATO’daki temsilcisi Dmitriy Rogozin de tatbikattan, “çılgınlık ve kışkırtma” diye söz etti ve iptalini istedi.  Rogozin NATO’yu, çevresindeki herkese zarar veren ‘kör gergedan’lara benzetti.

Tatbikata katılacak 19 ülke arasında Rusya’nın yakın müttefiklerinden Ermenistan’ın da yer alması Moskova’yı kızdıran bir başka unsur oldu. Moskova’nın Erivan’ı perde arkasında ikna çabaları sonuç vermedi. Azerbaycan’ın katılma kararı da Moskova’da hoşnutsuzluk oluşturdu.

MİLLİYET - 02 MAYIS 2009 CUMARTESİ
AKRA