Türkiye ve KKTC’nin tepkisine karşın adanın güneybatı kıyılarında petrol arama faaliyetlerini yürütmek isteyen Rumlar, Mısır, Lübnan ve Rusya’nın ardından şimdi de bir ABD şirketini devreye sokma girişiminde bulundu. ABD’nin Güney Lefkoşa Büyükelçisi Frank Urbancic, adını vermediği şirketin en kısa zamanda Kıbrıs’ın güneybatı kıyılarında doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapmaya başlayacağını açıkladı. KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, girişimin Kıbrıs müzakerelerini temelden dinamitleyeceğini belirterek, Rum yönetiminin tüm Kıbrıs adına anlaşma yapma yetkisi bulunmadığını söyledi. Rumların geçen yıllardaki girişimi üzerine bir Türk savaş gemisi 1 Şubat 2007 tarihinde Rum karasularına girerek “Bayrak” göstermişti.
Rum radyosu, ABD’nin Güney Lefkoşa Büyükelçisi Urbancic’in basın toplantısı düzenleyerek adını vermediği bir Amerikan şirketinin Rum Kesimi’yle anlaşarak adanın güneybatı kıyılarında doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapmaya başlayacağını açıkladığını duyurdu. Urbancic, petrol ve doğalgaz aramaya başlayacak olan Amerikan enerji şirketinin gelmesiyle, Güney Kıbrıs’ta Amerikan yatırımlarının artacağını söyledi.
Özgürgün:İnfial oluşturur
Gelişmelere tepki gösteren KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, girişimin Kıbrıs müzakerelerini “Orams davası” gibi temelden dinamitleyebilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, girişimin Kıbrıs Türk halkı arasında infiale neden olduğunu vurguladı. ABD yönetimini, Amerikan şirketlerini teşvik ederek Rum yönetiminin bu sorumsuz politikalarına destek olmakla suçlayan Özgürgün, bu tutumun bölgede gereksiz gerginliklere neden olacağına dikkat çekti. Özgürgün, ABD’yi, Kıbrıs sorununun çözümüne gerçekten katkıda bulunmak istiyorsa iki taraf arasında, özellikle müzakerelerin sürdüğü bir dönemde gerginliğe sebebiyet verebilecek girişimlerden kaçınmaya çağırdı.
Türkiye savaş gemisi göndermişti
Rum Kesimi’nin daha önce de Mısır ve Lübnan’la deniz bölgesinde petrol ve doğalgaz aramak için “münhasır ekonomik bölgeleri” belirleyerek tek taraflı olarak denizi parsellere ayırması Türkiye ve KKTC’nin sert tepkisiyle karşılaşmıştı. Rum kesimi petrol aramak için Rus şirketleriyle de görüşme yürütmüştü. Rumların petrol ve doğalgaz arama girişimlerine tepki gösteren Türkiye, 1 Şubat 2007’de Akdeniz’de devriye gezen savaş gemilerine “rutin görev bölgeleri dışına çıkma” talimatı verdi. Bunun üzerine Rodos Adası açıklarında bulunan filodaki birden fazla savaş gemisi, Güney Kıbrıs açıklarına yönlendirerek “Bayrak” gösterdi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Doğu Akdeniz ve Ege’de zaten devamlı görev yapan, devriye gezen gemilerimiz var. Dışişleri Bakanlığı’yla müşterek çalışmalarımız var. Bizim yeni gemi göndermemize ihtiyaç yok” değerlendirmesinde bulunmuştu.
CUMHURİYET - 28 MAYIS 2009 PERŞEMBE







