Mısır'da yarın başlayacak ve iki gün sürecek Uluslararası Irak Konferansı öncesi, İran'dan, ''ABD'lilerle görüşmeyeceğiz'' mesajı geldi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Mustafavi de ABD ile müzakere koşullarının mevcut olmadığını belirtti.ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yle Irak hakkında görüşebileceğini söylemişti.
Şarm El Şeyh'te yapılacak toplantının sonuç bildirisi üzerinde de tartışmalar sürüyor.
Mısır, bildiriye direnişçilerle Irak hükümeti arasında üç aylık ateşkes öngören bir öneriyi dahil etme çabası içinde. Ancak, Bağdat bunu reddediyor.
Konferansa 50 kadar ülke katılacak
3-4 Mayıs'ta yapılacak genişletilmiş Irak Konferansı'na 50 kadar ülke katılacak. Mısır'ın resmi ajansı Mena'nın haberine göre, katılacağını açıklayan ülkelerin çoğu, dışişleri bakanı düzeyinde temsil edilecek, Irak heyetine de Başbakan Nuri El Maliki başkanlık edecek.
Mısır'da yayımlanan El Ekber gazetesinde ise 3 Mayıs'ta, ikisi basına kapalı üç oturum yapılacağı ve Irak'ın ekonomisinin masaya yatırılacağı ilk gün toplantılarının akşam üstü saatlerinde sona ereceği ifade edildi.
Habere göre, 4 Mayıs'ta da Irak'a komşu altı ülke Türkiye, İran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Suriye'nin yanı sıra Bahreyn, Mısır, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı ve BM temsilcileri bir araya gelecek ve Irak'ın güvenliği konusu ele alınacak. Aynı gün, Birleşmiş Milletler'in "Irak Kompakt" girişimi de toplanacak.
Konferansa, Irak'ın komşularının yanı sıra aralarında ABD'nin de bulunduğu G-8 ülkelerinin temsilcileri de katılacak.
CNN TURK - 2 MAYIS 2007 ÇARŞAMBA






