İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Kredi kartı borçlularına müjde

Kredi kartı borçlularına müjde
Ekonomi
|

Yüzbinlerce kişinin merakla beklediği yasa tasarısı Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi

Yüzbinlerce kişinin Meclis'ten çıkmasını merakla beklediği yasa tasarısı Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi.

 
Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu, 875 bin kişiyi doğrudan ilgilendiren yasa tasarısını görüştü.
Kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla hazırlanan tasarıyı komisyona sunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartlarını ileriye dönük borçlanma aracı olmaktan kurtarmaya çalıştıklarını söyledi. Gün boyunca süren görüşmelerin ardından tasarı bazı değişikliklerle kabul edildi.
31 Mayıs 2009 itibariyle ödeme ihtarı çekilen, icra takibi başlatılan ya da bankanın takibine düşenlerin borçları yeniden yapılandırılacak. Düzenlemenin resmi gazetede yayımlanmasından itibaren 60 gün içinde başvuranlar, borcunu taksitle ödeyebilecek.
Taksitler, 6 ay için 1.04, 12 ay için 1.08, 24 ay için 1.18, 36 ay için 1.26 ile çarpılıp toplam borç hesaplanacak. Vatandaşlar bir yıl içinde 3 taksidi zamanında ödemezse, bankalar anlaşmayı feshetme ve icra takibi başlatma hakkına sahip olacak.
3 aylık ödeme planını kabul edenler ise bu haktan yararlanamayacak. Peşin ya da 30 gün içinde ödemek isteyenlerin borçlarına ekleme yapılmayacak.
Tasarıdaki diğer iki konu ise kredi kartı aidatları ile asgari ödeme tutarları. Bankalar , limiti 3.500 liraya kadar olan kartlar için 35 lira, 3.500 liranın üzerinde olan kartlardan ise limitin yüzde 1'ini geçmemek kaydıyla aidat alabilecek.
Asgari ödeme tutarını belirleme yetkisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na veriliyor. Düzenlemeye göre asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20'sinden daha az olmayacak.
TRT - 19 HAZİRAN 2009 CUMA
AKRA