İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Uygur katliamının görgü tanığı konuştu

Uygur katliamının görgü tanığı konuştu
Dünya
|

Doğu Türkistan'dan gelen bir Uygur Türkü, "1000'in üzerinde Uygur erkeği kurşuna dizilerek idam edildi'' dedi

Doğu Türkistan'dan gelen bir Uygur Türkü, "Bizim bilgilerimize göre 1000'in üzerinde Uygur erkeği kurşuna dizilerek idam edildi" dedi.

Uygur bölgesinde 196 Uygur Türkünün kurşuna dizilerek idam edilmesi üzerine Türkiye'ye gelen Doğu Türkistanlı bir görgü tanığı, bölgede daha fazla insanın idam edildiğini belirtti.

Görgü tanığı, "Bu rakam sadece Türkiye'ye gelen bilgi. Bizim bilgilerimize göre 1000'in üzerinde Uygur erkeği kurşuna dizilerek idam edildi" dedi.

Toplantıya Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ve Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreteri Hamit Göktürk ve Doğu Türkistan'dan yeni gelen bir görgü tanığı katıldı. Güvenliği için yüzünü kapatan ve ismini veremeyen gördüğü tanığı, yaşadığı dehşet anlarını sıcağı sıcağına anlattı.

Güvenlik güçlerinin yanı sıra Çinli sivillerinin bir kısmının da silahlarla Uygur Türklerini yok ettiğini anlatan görgü tanığı, "Hapishanelere atılan 600 kişiden haber alınamıyor. "Türkiye'ye en son 196 kişinin idam edildiği bilgisi gelmiş. Bu rakam sadece Türkiye'ye gelen bilgi. Bizim bilgilerimize göre 1000'in üzerinde Uygur erkeği kurşuna dizilerek idam edildi.

Çin dünyaya kapattığı bölgede istediğini asıp kesiyor. Ben çeşitli yolları kullanarak Türkiye'ye geldim. Ancak Doğu Türkistan'da bulunan ailem ve yakınlarım için endişeliyim. Hiç birisinin garantisi yok. Çünkü Çin için suçlu olmak için suç işlemek gerekmiyor. Çin yönetiminin gözünde bütün Müslüman Uygur Türkleri zaten potansiyel suçlu ve terörist" dedi.

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ise "Çinli askerler, Doğu Türkistan'dan hemen çekilsin. Çin'in iç kesimlerine zorla götürülen işçi kız ve Uygur erkekleri ile hapishanelerdeki binlerce masum insan serbest bırakılsın" dedi.

Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreteri Hamit Göktürk ise Doğu Türkistan'daki katliamlara uluslar arası örgütlerin sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.

Göktürk, "Dünya ülkeleri maalesef Çin ile olan bir takım ticari ilişkileri sebebiyle bu katliamı görmezden geliyor. Bu sessizlik devam ederse bir halk yok olacak" şeklinde konuştu.

DÜNYA BÜLTENİ - 22 TEMMUZ 2009 ÇARŞAMBA
AKRA