İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Anayasa değişiklik teklifinde 2.tur

Güncel
|

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi ve milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını içeren Anayasa Değişiklik Teklifi'nin ilk tur oylaması, Meclis Genel Kurulu'nda yapıldı.

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi ve milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını içeren Anayasa Değişiklik Teklifi'nin ilk tur oylaması, Meclis Genel Kurulu'nda yapıldı.

Teklifin ikinci tur oylamasının Perşembe günü yapılması planlanıyor. Teklife göre, milletvekili genel seçimleri dört yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı'nı 5 yıllığına halk seçecek. Bir kimse, en fazla iki defa cumhurbaşkanı olabilecek.
Meclis içinden ve dışından cumhurbaşkanı adayı olabilmek için 20 milletvekili tarafından aday gösterilmek gerekecek. Meclis dışında kalan partiler, geçerli oylarının toplamı yüzde 10'nu aşarsa, ittifak yaparak cumhurbaşkanı adayı çıkarabilecek. İki turlu yapılacak seçimlerde oyların yarısından bir fazlasını alan cumhurbaşkanı olacak.
Yenisi göreve başlayana kadar eski cumhurbaşkanı göreve devam edecek. Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesini takip eden 60 gün içinde cumhurbaşkanı seçilecek. 11'inci Cumhurbaşkanı'nı seçmek için, kanunun yayımını takip eden 40'ncı günden sonraki ilk Pazar halkoyuna gidilecek.
Cumhurbaşkanlığına aday gösterilenler, halkoyuna gidilecek tarihten 30 gün önce Meclis Başkanlığı'na başvuracaklar. Cumhurbaşkanı adayı gösterilen kamu görevlisi, aday gösterildiği tarihten itibaren görevden ayrılmış sayılacak.
Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen toplantı yeter sayısı konusunda da yeni düzenleme yapılıyor. Buna göre, Meclisteki tüm toplantı ve seçimlerde 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması yeterli olacak.

İkinci Tur Perşembe Günü Yapılacak

Anayasa Değişikliği Teklifi'nin ikinci tur görüşmeleri ve gizli oylaması Meclis Genel Kurulu'nda Perşembe günü yapılacak. Teklifin maddelerinin ve tümünün gizli oylamasında 367 ve daha çok kabul oyu verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı, gerekli görürse, düzenlemeyi yeniden görüşülmek üzere Melis'e geri gönderebilecek.
Meclise geri gönderilen teklif 367 ve üzerinde bir oyla yeniden kabul edilirse, cumhurbaşkanı düzenlemeyi halkoyuna sunabilecek. Teklif 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilirse ve cumhurbaşkanı yeniden görüşülmek üzere Melcis'e geri göndermezse, resmi gazetede yayımlandıktan sonra referanduma götürülecek.
TRT - 8 MAYIS 2007 SALI
AKRA