Ramazan ayının yaklaşmasıyla özellikle gıda sektöründe hareketlilik başladı.
Okulların kapanmasıyla durgun bir seyir izleyen gıda piyasalarında, ramazan ayının yaklaşması nedeniyle hareketliliğin başladığı belirtildi. Temel gıda ürünleri fiyatlarında ramazan öncesi artış olmadığı, kanatlı eti sektöründe ise yoğun ihracatın etkisiyle firmaların zamlı fiyat listelerini açıklamaya başladığı bildirildi. Bakliyat, şarküteri, bitkisel yağ ve kanatlı eti sektörü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 21 Ağustos Cuma günü başlayacak ramazan ayı öncesi gıda piyasalarında hareketlilik başladı.
Toptancılar önlem alıyor
Gıda toptancı ve perakendecilerinin, yeni ürün siparişleri verdiği, ramazan ayı süresince oluşabilecek arz sıkıntılarına karşı önlem almaya başladığı belirtildi. Ramazanın sıcaklara rastlaması nedeniyle nohut, fasulye gibi bakliyat ürünleri ve pastırma, sucuk gibi şarküteri ürünlerine talebin önceki yıllardan daha az olması, tüketimin taze meyve ve sebzede yoğunlaşması bekleniyor.
Yetkililer, geçen yıl ramazan ayında kuraklığın etkisiyle ürün sıkıntısı yaşandığını, bunun fiyatları artırdığını, bu yıl temel gıdaya giren birçok üründe üretimin yüksek olması nedeniyle fiyatlarda artış beklenmemesi gerektiğini belirtti.
Kuru gıdada fiyatlar artmayacak
Bu yıl piyasalardaki durgunluk nedeniyle üretici firmaların fiyatları artıramayacağını söyleyen gıda toptancıları, akaryakıt fiyatlarına gelen zam dışında fiyatları artırabilecek bir unsurun bulunmadığını kaydetti. Ramazan ayı içinde en fazla tüketilen ürünlerden olan piliç etinde ise firmaların yeni fiyat listelerini açıklamaya başladığı bildirildi. Bu yıl Kuzey Irak'a yapılan satışla ihracatın 60 milyon dolara ulaştığını anlatan sektör yetkilileri, iç piyasa talebinin de artmasıyla fiyatların yaz sezonunda önceki yıla göre daha yüksek seyrettiğini ifade etti. Kuzu eti fiyatlarının bu yıl çok yüksek olması nedeniyle fiyat makasının açıldığına dikkati çeken yetkililer, firmaların satış fiyatlarına yüzde 4-5 oranında zam yapmasının gündemde olduğunu dile getirdi.
Geçen yıl gibi olmaz
Türkiye'de bitkisel yağ üretiminin yaklaşık yüzde 35'ini karşılayan Küçükbay Yağ ve Deterjan AŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Kaya Büker, bitkisel yağda geçen yıl ürün yokluğu nedeniyle fiyatların anormal biçimde yükseldiğini ve ton başına 2 bin 200 dolara çıktığını, bu yıl ürünün daha iyi olmasıyla 740 dolara kadar gerilediğini ifade etti.
MİLLİ GAZETE - 28 TEMMUZ 2009 SALI
Piyasalarda Ramazan hareketliliği başladı


Ramazan ayının yaklaşmasıyla özellikle gıda sektöründe hareketlilik başladı






