İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Otomotivde 3 bin 500 liralık hurda indirimi vergi gelirini ikiye katlayacak

Otomotivde 3 bin 500 liralık hurda indirimi vergi gelirini ikiye katlayacak
Ekonomi
|

Krizde ikinci ÖTV indirimi döneminde umduğunu bulamayan otomotiv sektörü 16 yaşın üstündeki araçlara hurda indirimi istiyor. İndirimle beş yıl içinde vergi gelirinin yüzde 120 artması bekleniyor

Krizde ikinci ÖTV indirimi döneminde umduğunu bulamayan otomotiv sektörü 16 yaşın üstündeki araçlara hurda indirimi istiyor. İndirimle beş yıl içinde vergi gelirinin yüzde 120 artması bekleniyor.

Krizden darbe yiyen otomotiv sektörü, 16 yaşın üzerindeki araçlara hurda indirimi istiyor. İlk ÖTV indiriminde bile hurda indirimiyle birlikte uygulanması gerektiğini savunan sektör, teşvikle hem satışların hem de vergi gelirinin yükseleceğini vurguluyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), bu indirimin gelmesi durumunda önümüzdeki beş yıl içinde vergi gelirinin tahmin edilenin yüzde 119 üstünde olacağını ortaya koydu. ODD, önümüzdeki 10 yıllık dönemi içeren ‘Otomotiv Ticaretinin Yol Haritası adlı’ raporunda sektörün canlanması için senaryolar oluşturdu. Bu kapsamda 2015 yılında 402 bin 666 otomobil satılması öngörülen sektörde, 16 yaşın üzerindeki araçlar için 3 bin 500 TL hurda indirimi ve KDV’nin yüzde 18’den 8’e çekilmesi durumunda vergi gelirinin yüzde 119 artışla 1 milyar 40 milyon TL olarak gerçekleşeceği tespit edildi.

‘Yol Haritası’ açıklandı
Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı İbrahim Aybar, otomotiv piyasasına 10 yıllık bir öngörü sağlayacak ‘Yol Haritası’ raporunu düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Aybar, otomotiv sektörüne, ÖTV, KDV indirimi ve hurda araç indirimine yönelik teşvik verilmesi durumunda sanıldığı gibi vergi gelirinde düşüş değil artış olacağını senaryolarla ortaya koydu. Hükümetin, bu yılın başında otomotiv sektörüne uyguladığı vergi indirimini bazı sektör oyuncularının fiyatlara indirim olarak yansıtmadığı sorusuna tüketicinin zam yapan satıcılardan almaması önerisinde bulunurken, “Avroya göre yüzde 25 zam yapmalıydık, yapmadık. Bu zammı yapacak babayiğit nerede? Zam yaparsak satış yapamayız. Sektör ciddi zam baskısı altında” dedi.

‘Hurda sanayi kurulmalı’
Hükümetin geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğu hurda araç indiriminin sektöre olumlu anlamda yansıdığını belirten Aybar, hurda sanayi kurulması gerektiğinin altını çizdi. Aybar, Türkiye’nin talep yapısı düşünüldüğünde otomotiv piyasasında henüz bir doyuma ulaşmadığı ve 2020’ye kadar doygunluğun gözükmediğini ifade etti. Aybar, dünya üretiminde 15, Avrupa üretiminde ise beşinci sırada yer alan sektörden alınan vergi gelirinin yaklaşık yüzde 70’inin dolaylı vergiler olduğunu ve devletin sektörden aldığı vergi gelirini tekrar ele alınması önerisinde bulunuldu. 

‘Su istimale karşı korunmalı’
Raporda sektörün tüketiciden dolayı üreticinin mağdur olduğu noktalara dikkat çekildi. Tüketici mevzuatında da düzenlemeye gidilmesi talep edilen yol haritasında, “Satış sonrası servis yeterliliği denetimi yeterli değil. Yargı sürecinde mahkemeler yeterli uzlaşmayı henüz sağlayamadı. Üretici, distribütör ve satıcı, kötü niyetle ve bundan istifadeyi alışkanlık haline getiren tüketiciye karşı yeterince korunmuyor. Yedek parça konusundaki düzenlemeler yeterince tanımlanmamış” denildi.

RADİKAL - 24 TEMMUZ 2009 CUMA

AKRA