İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Durumumuz içaçıcı değil

Durumumuz içaçıcı değil
Türkiye
|

Günümüz İslam dünyasının fotoğrafının, İslami değerlerin somutlaştığı, İslam'ın güzelliklerinin insanlığın dikkatlerine sunulduğu iç açıcı bir görüntü pek sergileyememektedir.

Günümüz İslam dünyasının fotoğrafının, İslami değerlerin somutlaştığı, İslam'ın  güzelliklerinin insanlığın dikkatlerine sunulduğu iç açıcı bir görüntü pek sergileyememektedir.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Şevki Aydın, günümüz İslam dünyasının fotoğrafının, İslami değerlerin somutlaştığı, İslam'ın güzelliklerinin insanlığın dikkatlerine sunulduğu iç açıcı bir görüntü sergileyemediğini ifade ederek, ''Günümüz Müslüman toplumlarında yine açlık, sefalet, gözyaşı, ıstırap, kan, çatışma, güvensizlik, eğitimsizlik, ahlakça çözülmüşlük, şiddet, insan hakkı ihlalleri ve benzeri insanın içini sızlatan olumsuzluklar dikkati çekmektedir'' dedi.

Aydın, Diyanet dergisinin Ağustos sayısındaki ''İslam ve Müslüman'' başlıklı makalesinde, Müslümanların İslam anlayışlarını eleştirdi. İslam dünyasındaki yoksulluk, eğitimsizlik gibi olumsuz görüntüler alt alta sıralandıktan sonra İslam'a ilişkin olumsuz çıkarımlarda bulunmanın özellikle Tanzimat'tan sonra sıkça başvurulan bir değerlendirme biçimi olduğunu belirten Aydın, bu tür çıkarımları batılıların yanı sıra Türkiye'deki ''batıcıların'' da yaptıklarını ifade etti.

Bu yaklaşımlardan rahatsızlık duyan Müslümanların ise genelde geçmişten örnekler vererek bu olumsuzlukların temelsizliğini yıkmaya çalıştığına değinen Aydın, bu savunmacı çabaların günümüz Müslümanlarının dünyaya olumlu katkılarını dile getirerek zenginleştiremediğini kaydetti. Bu tablonun oluşmasında Müslümanların İslam anlayışlarının olduğunu vurgulayan Aydın, Müslüman ülkelerin, kapalı toplum şartlarından çıkarak açık toplum olma özellikleri arttıkça toplumsal sarsıntılara maruz kaldıklarını  belirtti. Aydın, makalesinde ''Müslüman toplumların dünyayla etkileşim içine girmesi, küresel ölçekli etkileşimin ürünü olan değişimi hızlandırmaktadır. Bu değişim, bir ahlaki çözülme, değerler erozyonu, sosyal karmaşa şeklinde kendini göstermektedir'' görüşüne yer verdi.

"İslam ülkeleri içinde en iyi  durumda olan ülke Türkiye'dir"
Müslümanların gerek televizyon gerekse internetle hazırlıksız karşılaştıklarını, bu nedenle televizyonu kullanan özne olma imkanını elde edemediğine işaret eden Aydın, şunları kaydetti: ''İslam ülkeleri içinde en iyi durumda olan, küreselleşmenin oluşturduğu şartlara karşı daha aşılı durumda bulunan ülke Türkiye'dir denilebilir. Bununla birlikte, ülkemizin manzarasının çok iç açıcı olduğunu söylemek mümkün gözükmemektedir. İslam ile Müslümanlar özleştirilemez. Zaman zaman İslam ile Müslüman arasında mesafe iyice açılmış olabilir. Bu İslam'ın yetersizliği değil, Müslüman'ın onu anlama düzeyine işaret eder. Müslümanlar olarak İslam/dindarlık anlayışımızın sıhhat derecesini, onun Kur'an'la, Hz. Peygamber'in sünnetiyle ne ölçüde uyum içinde olduğunu, onların ne kadar doğru anlaşılıp yorumlandığını sorgulamak gerekmektedir. Kendi din anlayışını/yorumunu/uygulamalarını mutlak doğru kabul eden, elbette onlar üzerinde düşünmeyi derinleştirme, bilgisini geliştirme ihtiyacı duymayacağından, böyle bir gözden geçirmeyi de yap(a)mayacaktır.'' Bu noktada din eğitiminin niteliğinin önemli olduğunu vurgulayan Aydın, din eğitiminin dinin değerlerini bireye ezberletmekle yetinen değil, bireyin onları anlamlandırıp içselleştirmesine, dini hükümlerin hikmetlerini kavramasına, kendi varlığı açısından değerini fark etmesine kılavuzluk eden bir din eğitiminin uygulanması gerektiğini ifade etti.

MİLLİ GAZETE - 14 AĞUSTOS 2009 CUMA

AKRA