İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon, "Türkiye ile dostluğumuz stratejik öneme sahip" dedi.
Türk Dışişleri'nin yaptığı açıklamadaki unsurları kabul ediyor ve buna saygı duyuyoruz.
Orada 'Bu karardan siyasi sonuç çıkarılmasın' deniyor. Biz de erteleme kararına orada söylenenden başka bir anlam yüklemeyeceğiz. Bu kez tatbikatı birlikte yapmamız mümkün olmadı demek ki.
Umarım değildir. Biz böyle bir şey duymadık. Gerekçeyi Türk hükümetine sormanız lazım. Onların yaptığı açıklamalara bakıyoruz biz. Orada da böyle denmiyor. Gazze'deki operasyon da tamamen İsrail'in kendi savunmasına yöneliktir. Gazze'den Hamas terör örgütünden gelen 8 bin rokete karşı yapılmıştır. Operasyon etkili de oldu çünkü o tarihten bu yana atılan roket yok. Bölge sükunet içinde.
İsimsiz yapılan o açıklamalara fazla önem atfetmeyin. Erteleme kararı İsrail ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkisini değiştirmeyecektir. Bu ilişki, iki ülkenin ve halklarının stratejik çıkarınadır. Bizim ilişkimiz bölgemizde istikrar ve güvenlik için en güçlü çıpadır. Türkiye bölgedeki en önemli olmasa bile önemli ülkelerden biridir. Ortadoğu ile Avrupa arasında köprü niteliğindedir. Türk hükümetiyle ve Türk halkıyla dostça ilişkilerimizi sürdüreceğiz.
Biz de bunu bir politik nedene bağlamıyoruz ve umuyoruz ki bu açıklamada belirtildiği gibi bir ertelemedir ve koşullar daha uygun olduğunda yapılabilir.
Sanırım onlar da bu önemli tatbikatın hep birlikte yapılmasını istediler. Şimdi hepimiz, bir dahaki sefere bunun ortak yapılmasını bekleyeceğiz.
Maalesef bölgemizde hem bu bölgeyi ve hatta dünyayı tehdit eden aşırı unsurlar var. O nedenle bu aşırıları ve terör örgütlerini izole etmek açısından ABD, Türkiye ve İsrail gibi benzer düşünen ülkelerin kaynaklarını bir araya getirmesi büyük önem taşıyor. Temel amacı, radikal unsurların bu bölgenin istikrarını bozmasına izin verilmeyeceğini göstermesidir.
Hayır değil. En iyi arkadaşlar arasında bile görüş ayrılıkları olabilir. Önemli olan bu görüş farklılığının ilişkiyi yıkmamasıdır. Şu anda da öyle bir durum yok. Türk liderlere de görüşme çağrısı yapmak isterim. Böylece Gazze operasyonu konusunda resmin tamamını ve diğer detayları görme imkanı buluacaklarına inanıyorum. El Kaide, Hizbullah gibi tehlikeli ve aşırı güçler bu bölede sürekli savaş hali istiyor. İşte bu noktada Türkiye ile İsrail ve Türk halkı ile Musevi halkı arasındaki tarihi ve stratejik ilişkinin devam etmesi çok büyük önem taşıyor.
Bunun ayrıntısını bilemiyorum. Ama biz kendisini İsrail'de görmeyi çok isteriz. Her yerde görüşmeyi arzu ederiz. Gazze konusunda pozisyonumuz ise şudur: Biz Gazze tarafındaki terör örgütü Hamas'tan tehdit altındayız. Onlar Filistin çıkarlarını değil İran'ın çıkarlarını temsil ediyorlar. Sonunda Filistin tarafında El Fetih ve Mahmut Abbas'ın hakim olacağına inanıyoruz.
İran uluslararası toplumun bir sorunudur. Türkiye de bunun saygın bir üyesi. Eğer birleşik bir pozisyon almazsak İranlılar durmayacaktır. Onları durduracak tek yol birleşik cephe oluşturmaktır.ABD, Avrupa ve Rusya aynı görüşte. Eminiz Türkiye de bu çabaları desteklemektedir.







