AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül'ün başkanlığında kurulan 58. Hükümet, TBMM'den güvenoyu aldı. 516 milletvekilinin oy kullandığı güvenoylamasında 346 kabul, 170 red oyu çıktı.
TBMM Genel Kurulu, 58. Hükümet'in güvenoylaması için toplandı. Başkan Bülent Arınç'ın yönettiği oturumda yapılan güvenoylamasında 516 oy kullanıldı. Güvenoylamasında, 346 kabul 170 red oyu çıktı. Başbakan Abdullah Gül güvenoylamasının tamamlanmasından sonra Meclis'e hitaben bir teşekkür konuşması yaptı. Gül şöyle dedi:
"Bütün partilere, bütün basın organlarına, bütün kesimlere eşit mesafedeyiz. Ülke sorunlarını çözmek için biraradayız. Şimdi iş yapma zamanı. İyi bir diyalog içinde olacağız. Bütün tenkitlerinize ve tavsiyelerinize açığız. Türkiye hepimizindir. Elele omuz omuza bütün enerjimizi milletimizin hizmetine sunacağız. Güvenoyu verenlerden de vermeyenlerden de destek bekliyoruz."
Abdullah Gül'ün konuşmasından sonra güvenoylamasında grup kararıyla red oyu kullanan CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan'ı kutladı. Gül'ü kutlayanlar arasında CHP Milletvekili Önder Sav da yer aldı.
Meclis Başkanı Bülent Arınç daha sonra yaptırdığı Meclis Başkanlık Divanı üyelerinin seçimi oylamasının ardından 3 Aralık Salı günü toplanmak üzere TBMM'yi tatil etti.
Başkanlık Divanı seçimleri
TBMM Başkanlık Divanı'nın CHP'li bir Meclis Başkanvekili dışındaki üyeleri belli oldu. Meclis Başkanvekilliklerine, AKP'li İsmail Alptekin, Sadık Yakut ve Nevzat Pakdil seçildi. İdare Amirliklerine AKP'li Abdullah Çalışkan ve Kemalettin Göktaş ile CHP'li Mustafa Erdoğan Yetenç seçildiler. AKP'li dört ve CHP'li üç milletvekilinden oluşan katip üyelikler de belirlendi.
AKP'den 22, CHP'den 9 üye katılmadı
TBMM tutanaklarına göre, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu ile birlikte toplam 22 AKP'li milletvekili, 58. Hükümet'in güvenoylamasına katılmadı. Yozgat'tan 5 milletvekili bulunan AKP'nin bölge milletvekillerinden dördünün birden oylamaya katılmaması dikkat çekti. 9 CHP'li ile DYP Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar ve Şırnak Bağımsız Milletvekili Mehmet Tatar da oylamada hazır bulunmadı. Bitlis Bağımsız Milletvekili Edip Safder Gaydalı, programa ret oyu verirken, aralarında Fadıl Akgündüz'ün de bulunduğu 6 bağımsız milletvekili ise hükümete güvenoyu verdi.
TBMM tutanaklarına göre, güvenoylamasına katılmayan milletvekilleri şöyle:
Mehmet Melik Özmen (Ağrı-AK Parti), Cemil Çiçek (Adalet Bakanı),Salih Kapusuz (Ankara-AK Parti), Eyüp Sanay (Ankara-AK Parti),Yüksel Çorbacıoğlu (Artvin-CHP), Faruk Anbarcıoğlu (Bursa-AK Parti), Zafer Hıdıroğlu (Bursa-AK Parti), Agah Kafkas (Çorum-AK Parti), Necdet Budak (Edirne-CHP), Mehmet Ağar (Elazığ-DYP), Cevdet Selvi (Eskişehir-CHP), Mehmet Vedat Yücesan (Eskişehir-CHP), Mehmet Işık (Giresun-CHP), Emin Bilgin (Isparta-AK Parti), Erkan Mumcu (Milli Eğitim Bakanı), Gürsoy Erol (İstanbul-AK Parti), Z.Damla Gürel (İstanbul-CHP), Memduh Hacıoğlu (İstanbul-CHP), İdris Naim Şahin (İstanbul-AK Parti), Zeynep Armağan Uslu (İstanbul-AK Parti), Vezir Akdemir (İzmir-CHP), Nükhet Hotar (İzmir-AK Parti), Selahattin Beyribey (Kars-AK Parti), Mustafa Ünaldı (Konya-AK Parti), Ekrem Bilek (Siirt-CHP), Zeyit Aslan (Tokat-AK Parti), Ergün Dağcıoğlu (Tokat-AK Parti), Müfit Abdurrahman Yetkin (Şanlıurfa-AK Parti), Bekir Bozdağ (Yozgat-AK Parti), Mehmet Çiçek (Yozgat-AK Parti), Mehmet Erdemir (Yozgat-AK Parti), Mehmet Yaşar Öztürk (Yozgat-AK Parti), Mehmet Tatar (Şırnak-Bağımsız).
58. Hükümet'in programına güvenoyu veren bağımsız milletvekilleri ise şunlar:
Mustafa Zeydan (Hakkari), Süleyman Bölünmez (Mardin), Mehmet Fadıl Akgündüz (Siirt), Sabahattin Cevheri (Şanlıurfa), Ülkü Gökalp Güney (Bayburt), Dursun Akdemir (Iğdır).
DÜNYA - 29.11.2002