İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

El Fetih-Hamas ateşkesi kısa sürdü

Dünya
|

El Fetih ve Hamas hafta sonundan bu yana süren çatışmaların sona erdirilmesi konusunda anlaştı. Ancak ateşkesin sağlanmasından kısa süre sonra Filistin'den çatışma haberi geldi.

El Fetih ve Hamas hafta sonundan bu yana süren çatışmaların sona erdirilmesi konusunda anlaştı. Ancak ateşkesin sağlanmasından kısa süre sonra Filistin'den çatışma haberi geldi.

Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmalar sürürken, görgü tanıkları ve hastane kaynakları, kimliği belirsiz kişilerin bir minibüse ateş açtığını ve araçta bulunan 40 yaşındaki İbrahim Munya'nın öldüğünü ve bir başka Hamas üyesinin yaralandığını kaydetti.
Munya ve diğer kişinin HAMAS'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'na mensup olduklarını belirten kaynaklar, minibüste silahlı gruptan birçok kişinin de bulunduğunu belirttti.
Olayın ardından İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırda bulunan Karni kapısında da başka çatışmalar patlak verdi.
HAMAS'lı eylemcilerin Filistin lideri Mahmud Abbas'ın muhafızlarının Gazze'de bulunan eğitimin kampını kuşattığı ve muhafızlardan çok sayıda kişinin yaralandığını belirten Albay Ali Kaysı, eylemcilerin 200 kadar kişinin bulunduğu kampa tanksavar roketleri ve el bombaları attığını kaydetti.
Taraflar arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi için sarf edilen çabalar ise sonuç vermiyor.

Ateşkesin içeriği
El Fetih ile HAMAS arasında dün gece varılan ateşkes uyarınca militanlar sokaklardan çekilecek, kontrol noktaları ile barikatlar kaldırılacak ve esir değişimine gidilecekti.  Bu arada çatışmalar sebebiyle Filistin İçişleri Bakanı Hani El Kavasmi istifa etti. Kavasmi, Başbakan İsmail Haniye'den şiddetin sona erdirilmesi için kişisel olarak devreye girmesini istedi.
İsrail de Filistin'e yönelik olası bir operasyon seçeneğini masada tutuyor.
Savunma Bakanı Amir Peretz dün Gazze'ye yönelik operasyon ihtimalinden söz etti ve "İsrail topraklarına yönelik füze saldırılarına karşı harakete geçeceğiz" dedi.
Peretz'in bu açıklaması İsrail ordusunun yeniden suikast operasyonları başlatacağı şeklinde yorumlanıyor.
CNN TURK - 15 MAYIS 2007 SALI

AKRA