Washington'a giden TBMM heyetleri Ermeni tasarısını engellemek için işe koyulurken, Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Mercan, sessiz ve pasif kalan Obama yönetimine 'Tasarıya karşı harekete geç' uyarısı yaptı.
ABD’de Temsilciler Meclisi’nde yarın görüşülüp oylanacak Ermeni tasarısıyla ilgili Washington’ı uyaran Ankara, sessiz kalan Obama yönetimine harekete geçmesi için baskı yapıyor. Washington’a giden iki TBMM heyeti, bir basın toplantısıyla Obama yönetiminden duruma el koymasını isteyip aksi takdirde ilişkilerin ciddi biçimde etkileneceği uyarısı yaptı.
Bush yönetiminin 2007’deki çabasıyla kıyaslayarak Obama yönetiminin daha sesiz kaldığını söyleyen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, “Gelecek iki-üç günde daha fazla çaba gösterip gerekli girişimleri yapmasını bekliyoruz” dedi. 2007’de komiteden geçen tasarının meclis genel kurulunda görüşülmesini dönemin ABD Başkanı George W. Bush Temsilciler Meclisi Başkanı dahil bir dizi vekili arayarak engellemişti.
Mercan, tasarının ne Amerika ne de Türkiye’nin çıkarlarına hizmet ettiğini ne Türk-Amerikan ilişkilerine katkıda bulunacağını ne de bölgedeki çabalara katkı sağlayacağını anlatacaklarını belirtti. “Elbette ABD yönetimi komite üyelerine doğrudan etkide bulunamayabilir, ama en azından ikili ilişkileri, diğer konuları anlatarak, kendi görüşlerini ortaya koyabilir” vurgusu yapan Mercan, tasarının komitede kabul edilse bile genel kurula gelmeyeceği kanaatinde olduğunu söyledi.
SABAH / 03 MART 2010