İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Rusya - AB zirvesi sonuçsuz

Dünya
|

Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Samara kentinde bir araya geldi. Amaç iki taraf arasında kötüye giden ilişkileri onarmaktı. Ama taraflar hiçbir konuda uzlaşma sağlayamadı, zirveden sonuç bildirisi bile çıkmadı.

Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Samara kentinde bir araya geldi. Amaç iki taraf arasında kötüye giden ilişkileri onarmaktı. Ama taraflar hiçbir konuda uzlaşma sağlayamadı, zirveden sonuç bildirisi bile çıkmadı.  

Masada, enerji güvenliği, stratejik ortaklık gibi konular vardı. Avrupa Birliği'nin bir bütün olarak Rusya ile ilişkilerindeki en önemli gündem maddesi enerjiydi.  
AB, Rusya'nın imzaladığı ancak parlamentodan geçirmediği enerji protokolünü hayata geçirmesini istiyor. Rusya ise AB ülkeleriyle ikili anlaşmalarla enerji tekelini sürdürmeyi planlıyor.  
Enerji alanında Rusya'ya bağımlı olan birlik ülkeleri, Moskova'nın arada kalan Ukrayna, Belarus gibi ülkelerle sorunlarından doğan kesintilere karşı erken uyarı sistemini devreye sokmasını istiyor.  
AB üyeleri ayrıca Avrupa şirketlerinin, Rus enerji pazarına girme koşullarının kolaylaştırılmasını, Rusya'nın yatırımcılara güvence vermesini de istiyorlar.  
Dünyadaki doğalgaz kaynaklarının dörtte birine sahip olan Rusya, bu talebe de şimdilik karşı koyuyor. 
Samara Zirvesi'nde 1997 yılında yürürlüğe giren ve bu yıl süresi dolan Rusya ile Avrupa Birliği  Ortaklık ve İşbirliği Antlaşması askıda kaldı. 
Yeni metin üzerinde görüşmelerin başlamasına Rusya'nın Polonya'nın et ve tarım ürünlerine koyduğu yasak engel oldu.  
Avrupa Birliği, Rusya'nın yeni üye olan Moskova etkisindeki ülkeler üzerinden AB'ye nüfuz etmesinden de rahatsız.
Rusya ve Avrupa Birliği ülkeleri, insan hakları ihlallerinden, ABD’nin füze kalkanı planlarına, pek çok konuda ihtilaf halinde.  
Samara'daki aile fotoğrafına rağmen, sorunlar yakın gelecekte çözüleceğe benzemiyor.
CNN TURK - 19 MAYIS 2007 CUMARTESİ
AKRA