Batum Müftüsü Testkhaladze, Batum şehir merkezinde tek cami olan 'Orta Cami'ye sahip çıkmayan Gürcü asıllı Türk işadamları ve Müslümanları eleştirdi.
Batum Müftüsü Kemal (Zurab) Testkhaladze, taleplerinin ve şikayetlerinin Türkiye tarafından yeterince değerlendirilmediğini söyledi. Müftü Testkhaladze, Gürcistan'ın Müslümanlara yardım etmediğini, kendilerine desteği esirgediğini, yakınları olarak Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.
ACARA'DA 170 CAMİ VAR 23'Ü YIKILMAK ÜZERE!
''Ben, Batum'un Hulo ilçesindenim. Hulo ilçesinde müftülük görevini yaptım. Bu görevde 5 yıl bulundum. 4 ay önce Batum Müftüsü oldum. Batum'da bir tek cami var. Orta Cami ve Batum'un köylerinde 170 cami var. Ne yazık ki bazı camilerimiz yıkılmak üzere. Hocaları yok. Çünkü burada maaş falan almıyoruz. Hiç bir din adamı maaş almıyor. Ben dahil kimse devletten beş kuruş almıyor. Burada atama falan yok. Gürcistan Devleti, bu konuda tamamen dinden elini çekmiştir. Müslüman cemaati kimin müftü olacağına karar verir. Devlet karışmaz, maaş vermez. Bugün Keda'da 23 cami yıkılmak üzere. Hocası yok viran.
TÜRKİYE'DE KAPISINI ÇALMADIĞIM İŞADAMI KALMAMIŞTIR!
Ben Türkiye'de kapısını çalmadığım adam kalmamıştır. Söz verenler oldu, sonuç yok. Bir sürü medya geldi röportaj yaptık. Sonuç yok. Yanlış anlamayın şimdi, siz buradasınız bize mi söylüyor zannetmeyin. Ben yerel ve ulusal gerek Türkiye'den gerekse Gürcistan'dan onlarca medya kuruluşuna konuştum. Sonuç sıfır. Hiçbir şey değişmedi. Bazen artık medya ile konuşmayayım dediğim oluyor.
BATUM'DA İLKLERİ UYGULADIM: GÜRCÜCE MEVLİT VE GELİNLİKLE DİNİ NİKÂHI BAŞLATTIM
Ben, Batum'da ve İslam dünyasında ilkleri başlatan insanım. Bunlardan bir tanesi camide nikâh kıymak. Düğün günü olmak koşulu ile resmi nikâhla beraber, aynı gün, gelinlikle, damatlıkla camiye gelen gençlerin nikâh törenlerini yapıyorum. Harika bir uygulama olarak algılayanlar oldu. Bunun yanında dünyada bir ilk, Gürcüce mevlit yazdım. Bu mevlit benim yazdığım mevlittir. Eskiden büyüklerimiz Arapça anlıyorlardı, Arapça okunuyordu. Sonra Arapça anlayamamaya başladılar, Osmanlıca'dan da kimse anlamayınca, Gürcüce mevlide geçtik. Çok sevilen, anlaşılan, dinlenilen bir mevlit oldu. Bu da benim uygulamaya koyduğum ilklerden biridir.
Bizim alacağımız maaşı ve din hizmetlerini merkezi Azerbaycan Bakü olan "Kafkas Müslümanlar Birliği tarafından karşılanıyor. Onlar bize her türlü yardımda bulunmaya çalışıyor. Yeterli mi değil elbette. Onlarında gücü bir yere kadar. İsmet Acar'a kaç defa gittim. Onun Acaristanbul inşaatına bile gittim. Hiçbir sonuç almadım.
BATUM'DAN HİÇ HACI GÖNDEREMEDİK!
Batum'dan bu yıl hiç hacı gönderemedik. Çünkü insanların paraları yok. En son 2007 yılında 9 hacı gönderebilmiştik. Bunu niye anlatıyorum? Bizim Acara'da yaşayan Müslümanların neler çektiğini herkes bilsin diye anlatıyorum. Dine hizmet, laf ile olmaz. Birçok cami, hocalara para sağlanamadığı için boş duruyor. Bakımsız, çöküyor.
ORTA CAMİ 130 YILLIK CAMİDİR
Komünizm döneminde buralarda bulunan bütün ibadethaneler kapatılınca ibadethanelerin arşivleri de ortadan kayboldu. Şimdi bizim Orta Camii'nin tarihçesi hakkında net bir bilgimiz yok. Kesin olarak bildiğimiz bu caminin 130 yıllık olduğudur. Şu an tadilat yaptırıyoruz. Tuvaletler, çevre düzenlemesi gerçekten zor. Sadece usta parası 5 bin Lari tutuyor. Bu parayı ben nerden, nasıl vereceğim? Bana akıl değil, dinimize hizmet vermek isteyenler yardım etsin? Para verin! Yalandan "o niye yok bu niye yok?" diye ahkâm kesilmesin. Burada bulunan Türkler ve hayırsever Müslümanlar kapılar yaptırdılar, çimento verdiler, kum verdiler. Bakın bu adamlar konuşmuyorlar. Yaptıkları ile konuşuyorlar. Hem bu çorbada tuzun olmayacak, hem çorbanın tadını sorgulayacaksın olmaz. Bu samimiyetsizliktir'.
Batum, beş ilçeden oluşan oluşuyor. Hulo- Şvağevi- Keda-Helvaçavri ve Kobileti. Bu ilçelerde toplam sayıları 170'i bulan camilerimiz var. Dediğim gibi 23 tanesi boştur ve zor durumdadır. Yardımsever Müslüman işadamlarımızdan acil ilgi bekliyoruz. Burada Diyanet gibi kuruluşumuz yoktur. Sonuçta buraları biz yapmak zorundayız. Biz yapamazsak kimse yapmaz.
Biz, Acaristan Özerk bölgede yaşayan Müslüman Gürcüler olarak Türkiye'de yaşayan akrabalarımıza, tüm İslam âlemine buradan selamlarımızı sunuyoruz. Bizleri unutmasınlar. "El eli yıkar, döner yüzü yıkar" misali el ele tutuşmalıyız.''
DÜNYA BÜLTENİ - 3 KASIM 2009 SALI







