Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP) Genel Başkanı A. Halis Uysal, Türkiye’de tarımsal sulamada kullanılan elektriğin, AB ülkeleri ve ABD’ye göre çok pahalı olduğunu belirterek, “Çiftçi bu yükün altından kalkamaz” dedi. Uysal, yaptığı açıklamada, tarımsal elektriğin çiftçiye daha ucuz kullandırılması, KDV oranının ise yüzde 1’e çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Birliğin, 2 bin 500 adet sulama kooperatifi ve 27 adet Sulama Kooperatifleri Bölge Birliğinin üst örgütü ve dolayısıyla temsilcisi konumda olduğuna dikkat çeken Uysal, şu görüşleri dile getirdi.”Tarımsal sulama hizmetlerinde sulama kooperatiflerimizin en önemli girdisi olan elektrik maliyetlerinin yüksek oluşu, sulama maliyetlerini dolayısıyla da üretim maliyetlerini arttırmakta ve tarımda rekabet gücümüzü azaltmaktadır. Bunun için de Tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik ve diğer girdilerin devlet tarafından desteklenerek teşvik edilmesi gerekmektedir. Ülkemiz küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında bulunmaktadır. Küresel ısınmanın etkileri ile birlikte kurak geçen bir kışın ardından yağış rejiminin de dengesiz oluşuna bağlı olarak önümüzdeki günlerde yeterli yağış alınamayacak olunması nedeni ile tarımsal üretim için mutlaka sulama yapılması gerekmektedir. Diğer ülkelerde, AB ve ABD’de tarımsal elektrik 3-3,5 cent iken, bizde ise 9,5 centtir. Çiftçi bu yükün altından kalkamaz.”
İcralar durdurulmalı
Acilen tarımsal sulamada kullanılan elektrikte, tam sulama mevsiminde ihtiyaç duyulan dönemde, kapalı olan elektriklerin derhal açılarak üretime dönüş sağlanması gerektiğini dile getiren Uysal, şunları kaydetti: “İcralar derhal durdurularak ödeme gücü zaten az olan üreticiye bir de icra masrafları bindirilmemelidir.
MİLLİ GAZETE -25 MAYIS 2007 CUMA






