Enerji uzmanı Necdet Pamir, Rusya’nın enerjide yaptığı son anlaşmalar sonrasında Türkiye’nin içinde bulunduğu projelerde ertelemenin gündeme gelebileceğini söyledi.
Uzun zamandır bunun sinyallerinin olduğunu belirten Pamir, “Putin enerji kartını etkin bir biçimde oynuyor. Doğalgazda kendisine alternatif olabilecek kaynakları kontrol ediyor. Bu çok uzun zamandır “geliyorum” diyen bir olguydu ama maalesef görülmedi. Türkiye’de de bunlar olmuyormuş gibi “Türkmen gazını alacağız” şeklinde alternatifler yaratıldı” dedi.
Dünya enerji dengelerine Rusya darbesi
Pamir sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizi ilgilendiren en önemli projelerden biri Nabucco’ydu. Bu Avrupa’nın kaynak çeşitlendirmesini hedefleyen 31 milyar metreküplük bir projeydi. Son hamleyle Türkmen gazının yeni hacimlerinin yeni bir boru hattıyla Rusya üzerinden Avrupa’ya sevki konusunda adımlar atıldı. Kazakistan’la da petrol ihracı konusunda birliktelik mesajları verildi. Bu da bir anlamda Burgaz-Dedeağaç’a doğru Türkiye’yi by-pass eden bir gelişme.”
‘PROJELERDE ERTELEME OLABİLİR’
Son gelişmelerin Türkiye’nin içinde bulunduğu ve AB nezdinde Türkiye’nin önemini artıracak Nabucco, Samsun-Ceyhan yerine petrol ve doğalgazda Türkiye’yi devre dışı bırakabilecek adımlar anlamına geldiğini kaydeden Pamir “Türkiye’nin önemini vurgulayacak projelerde erteleme ve sarkmadan söz edebiliriz” diye konuştu.






