İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Türk Birliği komutayı devraldı

Dünya
|

Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO çerçevesinde Kosova'da yürütülmekte olan Çok Uluslu Güney Kuvvet Komutanlığı'nı bir yıllığına Almanya'dan devraldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO çerçevesinde Kosova'da yürütülmekte olan Çok Uluslu Güney Kuvvet Komutanlığı'nı bir yıllığına Almanya'dan devraldı.

Tuğgeneral Uğur Tarçın, Prizren'de, komutanlığın merkez karargahında düzenlenen törenle Çok Uluslu Güney Kuvvet Komutanlığı'nı Alman Tuğgeneral Erich Preffer'den devraldı.
Törene Kosova Başbakanı Agim Çeku, UNMİK Şefi Joakim Rucker, Prizren Belediye Başkanı Ekrem Krüeziu, askeri ve sivil yetkililer ile dini cemaatlerin temsilcileri katıldı.
KFOR Komutanı Korgeneral Roland Kather, törende, uluslararası toplum ve Kosova halkı için son derece önemli olan son durumun bitiş çizgisine yaklaşıldığını belirterek, "Çok Uluslu Güney Kuvvet Komutanlığı'nın sorumluluk bölgesinde işimiz henüz bitmedi. Halen bir çok iş yapılmayı beklemekte" dedi.
Görevi devreden Tuğgeneral Preffer de, "Ne zaman insanlarla karşılaştıysam, etnik, dinsel, ırksal veya bölgesel hiçbir konu gözetilmeden hissettim ki biz KFOR askerleri sadece kabullenilmedik, bunun yanında Kosova halkının yandaşları olarak da görüldük" dedi.
Daha sonra, Tuğgeneral Tarçın NATO sancağını muhatabından devraldı. Törenin ardından Türk ve Alman milli marşları okundu.Tuğgeneral Tarçın, "Güvenlik ve istikrarın sağlanması ve geliştirilmesinde duvara bir tuğla da biz koymuş olacağız. İnanıyorum ki, burada bulunan herkes Kosova'nın yeniden inşası ve gelişimi için emniyetli bir ortamın ne kadar gerekli olduğunu çok iyi bilmektedir" diye konuştu.
Tuğgeneral Tarçın'ın konuşmasının ardından Alman Tuğgeneraller Prefferve Fröhlich'e hizmet madalyası verildi. Harbiye Marşı'nın söylenmesi ve tören mangasının geçişiyle tören sona erdi.

757 personel görev yapıyor
Prizren'de bulunan Türk taburunda 5'i kadın 757 personel görev yapıyor. Kosova Çok Uluslu Güney Görev Kuvveti'nde yer alan 4 bin askeri personelin 757'sini Türk askerleri oluşturuyor.
Türkiye'nin komutayı devralacağının kesinleşmesinden sonra tabura katılan 343 yeni personelin oryantasyon süreci devam ediyor.
KFOR'a 1999'dan beri katkıda bulunan TSK, MNTF-S'nin liderliğini almasıyla ilk defa Kosova'da bir bölgenin komutasını üstleniyor.
Türkiye'nin komutayı Mayıs 2008'de Avusturya'ya devretmesi planlanıyor.
CNN TURK - 29 MAYIS 2007 SALI
AKRA