Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, köprü ve otoyolların özelleştirmesine yönelik tasarının TBMM’de komisyonda görüşülmesine başlandığını belirterek, yasanın çıkışına göre bu yılın ilk çeyreğinde ihaleye çıkmayı öngördüklerini söyledi.
Aksu, ”Yasanın Meclis’ten nasıl çıkacağını bilmiyoruz. Yasanın çıkış şekline göre hazırlık ya da yasaya uygun düzenlemeler yapmak için belli bir süreye ihtiyacımız var. O da bir-iki ay içinde tamamlanır. Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan (ÖYK) da farklı istikamette bir karar çıkmazsa ilk çeyrekte köprü ve otoyolların ihalesine çıkacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.
Geçen yıl Aralık ayında "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı" TBMM Başkanlığı'na sunulmuştu. Ancak, otoyol ve köprü özelleştirilmesin ile ilişkin 2008 yılında hazırlanan ve "Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ise halen TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bulunuyor. Her iki tasarının tek bir yasa olarak çıkması bekleniyor.
Son tasarı, özelleştirmenin yanı sıra özelleştirme sonrası Karayolları Genel Müdürlüğü'nün üstleneceği görevler ile kontrol, bakım, onarım, ücretlerinin belirlenmesi ve onaylanmasına ilişkin hükümleri içeriyor.
Yasa TBMM’den çıktıktan sonra ÖYK'nın yeni bir karar alması gerektiğini ifade eden Aksu, “ÖYK'dan yeni stratejimizi, satış yöntemimizi belirleyecek kararın alınması gerekiyor. O çerçevede ihale ilanına çıkarırız. Otoyol ve köprü özelleştirmelerine de büyük bir ilgi olacağını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.
"ÖİB olarak 2,100 km'lik otoyolu ve iki köprünün topyekun bir paket olarak özelleştirilmesinden yanayız” diyen Aksu, çıkacak kanuna ve ÖYK kararına göre bu stratejinin değişebileceğini bildirdi.
ÖYK, 2007 yılında Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus- Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir- Aydın Otoyolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin bağlantı yollarının yanı sıra Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolunun bağlantı yollarını özelleştirme kapsam ve programına almıştı.
'ŞEKER' KARARINA İTİRAZ EDECEK
Aksu, Türkşeker'e ait fabrikalardan ihalesi yapılan Portföy-C için açılan davada Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, söz konusu kararın henüz kendilerine ulaşmadığını, karar gelir gelmez itiraz edeceklerini belirterek, mahkeme kararının sonucuna göre işlem yapacaklarını bildirdi. Ak-Can Şeker, 606 milyon dolarla Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarını içeren Porföy C'ye en yüksek teklifi vermişti.
NTVMSNBC - 6 OCAK 2010 ÇARŞAMBA