İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Madendeki patlamanın nedeni belli oldu

Madendeki patlamanın nedeni belli oldu
Türkiye
|

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 19 kişinin hayatını kaybettiği grizu patlamasının elektrik kontağı sonucu meydana geldiği ortaya çıktı.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 19 kişinin hayatını kaybettiği grizu patlamasının elektrik kontağı sonucu meydana geldiği ortaya çıktı. 

Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Savcılığı'nın görevlendirdiği 3 maden mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti olayla ilgili raporunu tamamladı. Raporda, patlamanın dinamitin ateşlenmesi sonucu değil, elektrik panosundan kaynaklandığının altı çizildi.

Bilirkişi raporunda dikkat çekilen diğer bir konu ise madendeki güvenlik önlemlerinin yetersizliği. Raporda kazanın sebebi olarak grizu birikmesini önleyemeyen havalandırma sistemi gösteriliyor. Üfleyici vantilatörün anayolla irtibatlı olan kirli hava dönüş yolu nefesliğinin hemen yanında kurulmuş olması sebebiyle dışarıya atılması gereken havanın aynı kanalla yeniden içeriye alındığı, bu sebeple ocağın havasının sürekli kirli kaldığına işaret ediliyor. Havalandırma vantüplerinin maden standardı olan 40 santimetre çapındaki boru yerine tarımsal sulamada kullanılan 12 santimetrelik boruların kullanıldığı belirtilerek, bunun temiz havanın basılmasında yetersiz kaldığına da dikkat çekildi.

Bursa'nın Mustafa Kemalpaşa ilçesinde 10 Aralık'ta meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi hayatını kaybetmişti. Yapılan ilk açıklamalarda kazanın dinamit patlatılması sonucu gerçekleşmiş olabileceği dile getirilmişti. Olayla ilgili olarak işletmenin Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, Ocak Müdürü mühendis Hayrettin Çelik ile Ocak Şefi Bayram Erdoğan çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Kazadan 9 gün sonra ortaya çıkan maden ocağının sahibi Nurullah Ercan ise çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

ZAMAN 13 OCAK 2010

 

AKRA