Dünyanın görmezden geldiği binlerce kişinin öldüğü, yüzbinlerce kişinin evinden yurdundan olduğu Darfur sorunu, ABD’nin Sudan’a yeni yaptırım kararı almasıyla yine konuşulmaya başlandı. Ancak Darfur’u manşete çıkaran mesele Sudan Hükümeti’nin Washington büyükelçisinin ABD’yi kolayla tehdit etmesi oldu.
Büyükelçi John Ukec Lueth Ukec, önceki gün Washington’da Ulusal Basın Kulübü’nde basın toplantısı düzenleyince Washington Post Gazetesi de bunu sütunlarına taşıdı. ABD’nin iddia ettiği gibi Darfur’da soykırım yaşanıyor muydu? Elçinin yanıtı "ABD, Darfur’da yaşananları soykırım olarak nitelendiren tek ülke" şeklindeydi. Ya 400 bin kişinin öldüğü iddiaları? Göç etmek zorunda kalan 2 milyon kişi? "İstatikçi değilim" diyordu elçi.
Bu durumda Sudan, gum arabic ihracatını durdurarak Batı’ya misillemede bulunma niyetinde miydi? Şişeyi elinden bırakmayan elçi, "Gum arabic ihracatını durdurabilirim, bu durumda hepimiz bundan mahrum kalırız. Ama ben bu yolu tercih etmiyorum" derken Darfur ambargosuna Cola ile misillemede bulunabileceklerini ima ediyordu.
Dünyayla barış istediklerini söyleyen Sudanlı elçi, Demokrat Parti’yi kontrol altına alan Darfur lobisi yüzünden Bush Yönetimi’nin yaptırım kararı almak zorunda kaldığını öne sürdü. Elçi, Darfur’daki çatışmaları da yıllar önce Vahşi Batı’da toprak kapmak için mücadele eden kovboylara benzetti.
HÜRRİYET -1 HAZİRAN 2007 CUMA






