Türkiye, akaryakıttan sonra ette de dünyanın en pahalı ülkelerinden biri oldu. Daha bir yıl önce kasapta 16 liradan satılan dana etinin kilosu şimdi 22-23 lirayı buldu.
Kuzu eti ise 35 lirayı geçti. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş'a göre yüzde 50'yi geçen artış spekülatörlerin işi. Düşük kazançla üretim yapan bazı besiciler, fiyatların daha da artmasını istiyor. Son dönemde ülkede büyük bir et açığı varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Ulubaş, böylece fiyatı artırıp daha fazla kazanç elde edilmek istendiğini söyledi.
Son dönemde süt veren ineklerin bile kesime gönderilmesi sebebiyle ülkede hayvan sıkıntısının başgösterdiği öne sürülüyor. Et piyasasının en önemli oyuncularından EBK ise, bu değerlendirmeye katılmıyor. Bekir Ulubaş, hayvan temininde sıkıntı çekmediklerini, aksine piyasaya her ay 2 bin ton et verip fiyatların daha da fazla yükselmesinin önüne geçtiklerini bildirdi. Ulubaş'a göre fiyatların yükselmesinin en önemli sebeplerinden biri özellikle terör sebebiyle koyun varlığının azalması. Ulubaş, "Koyun kalmayınca tüketici büyükbaş hayvana yöneldi. Bu da fiyatların artmasına yol açtı." diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, gündemlerinde et ithalatına izin verilmesi gibi bir konu olmadığını açıkladı. Türkiye'de yeterince besi hayvanı bulunduğunu belirten Bakan Eker, bazı besicilerin suni olarak fiyat artırmak istediğini söyledi. Eker, "Anlaşılıyor ki elinde besi materyali olan bazıları, bunu piyasaya sürmemekte ve suni fiyat artışına yol açma gayreti içinde. Bunlar doğru değil. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalar var." dedi.
HABER7 / 12 ŞUBAT 2010







