İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Mossad cinayeti İsrail'i zora soktu

Mossad cinayeti İsrail'i zora soktu
Dünya
|

İngiltere hükümeti'nden sonra Fransa ve İrlanda da, şüphelilerin vatandaşlarının adıyla sahte pasaport kullanmasıyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istedi.

Hamas liderin suikastinde tüm işaretler Mossad'ı gösteriyor, sahte Avrupa İsrail'in en büyük övünç kaynaklarından olan Mossad bu kez Tel Aviv'in canını fena halde sıktı. Hamas liderlerinden Mahmut el Mabhuh'a yönelik suikastın arkasında Mossad'ın olduğunun neredeyse kesinleşmesi ve suikaste katılanların Avrupa pasaportları kullanması, İsrail'e yönelik Avrupalı müttefiklerinin ve 'ılımlı' olarak adlandırdığı Arap rejimlerinin baskısını artırdı.

İngiltere hükümeti'nden sonra Fransa ve İrlanda da, şüphelilerin vatandaşlarının adıyla sahte pasaport kullanmasıyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istedi.

Londra'daki İsrail Büyükelçisi Ron Prosor bugün konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak açıklama istendi.

İsrail büyükelçisi'nin İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra Dışişleri Bakanı David Miliband, başlatılan soruşturmada İsrail'den tam bir işbirliği beklediklerini söyledi ve olayda İngiliz pasaportlarının kullanılmış olmasını "skandal" diye niteledi.

Başbakan Gordon Brown daha önce, hem İngiliz hem İsrail vatandaşı olan ve İsrail'de yaşayan altı kişinin isimlerini taşıyan, ancak başka resimler yapıştırılmış pasaportlar konusunda soruşturma emri vermişti. Pasaportlardaki tahrifatla ilgili bir soruşturmayı Ağır Organize Suçlarla Mücadele Dairesi yapacak. Kuruluş, pasaportlardaki fotoğraflar ve imzalarla, İngiltere'nin verdiği pasaportların farklı olduğunu açıkladı.

İngiltere'de muhalefetteki Muhafazakar Parti ile Liberal Demokratlar da, hükümetin İsrail'e konuyla ilgili baskı yapması çağrısında bulundu.

İrlanda Cumhuriyeti de Dublin'deki İsrail büyükelçisi Zion Evrony'yi çağırarak bilgi istedi.

Dubai polisi, 'Avrupa ülkelerinin pasaportlarını taşıyan 11 ajanın' Hamas'ın askeri kanat lideri Mahmud el Mabhu'yu öldürdüğüne inanıyor.

Dubai Emniyet Müdürü Dahi Halfan Tamim bir Dubai gazetesinde yayımlanan açıklamasında suikastin arkasında yüzde 99 ihtimalle, İsrail gizli istihbarat servisi Mossad'ın bulunduğunu söyledi.

Ancak olayın Dubai'de gerçekleştirilmiş olması Mossad için en kötü seçimlerden birisi olmuş gibi görünüyor. Daha önce de Lübnanlı ünlü şarkıcı Suzan Tamim'in Mısırlı ünlü işadamı Hişam Talat Mustafa tarafından Dubai'de öldürülmesi üzerine Dubai polisi işin peşini bırakmamış ve Mustafa'nın idam cezasına çarptırılmasını sağlamıştı.

Dubai'nin medya desteğini de arkasına alması olayı dünya çapında bir skandal haline dönüştürüyor.

İsrail'i her mahfilde savunan başta İngiltere ve Fransa olmak üzere Batılı ülkeler kendi vatandaşlarının haklarını savunamadıkları bir pozisyona düşecekleri için İsrail'e yönelik politikalarını da gözden geçirebilir.

İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik Körfez ülkelerinin desteğini sağlamaya çalıştıkları bir döneme denk gelen bu tür bir suikastın bu politikayı baltalaması da muhtemel.

DÜNYA BÜLTENİ / 18 ŞUBAT 2010

AKRA