İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Talat bölünmüşlük konusunda uyardı

Talat bölünmüşlük konusunda uyardı
Dünya
|

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, adadaki bölünmüşlük konusunda uyardı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, adadaki bölünmüşlük konusunda uyardı

Rum kesiminin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğin getirdiği rahatlıkla Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm konusunda yeterince istekli davranmadığına işaret eden Talat, ''Ben Kıbrıs'ın AB içinde bütünleşmesinden yanayım. Mevcut fırsat penceresi sonsuza kadar açık kalamaz. Fırsat penceresi kapanırsa, adadaki bölünmüşlük kalıcı hale gelebilir.'' dedi.

Talat, birleşmeyi mümkün kılacak bir çözümün adada başkan ve başkan yardımcısının çapraz oylamayla seçilmesini öngörme ihtimaline ilişkin bir soruyu ise ''Bu henüz kabul edilmiş bir öneri değildir. Ama çapraz oylama, siyasi eşitliğe halel getirmez. Zira Rum tarafının seçime etkisi ne kadar olursa Türk tarafının da o kadar olacaktır. Dolayısıyla bunun siyasi eşitliğe bir zararı olmaz'' diye yanıtladı.

Talat, Kıbrıs'ta çözüm için Türkiye gibi Yunanistan'ın da daha aktif bir rol oynaması gerektiğine değinerek, ''İki anavatanın da devreye girmesi lazım. Türkiye ve Yunanistan, hiç kuşkusuz daha geniş bir vizyona sahipler. Meselelere, dar ve de salt Kıbrıs merkezli olarak bakmıyorlar. Yunanistan'ın da çözüm için Rum yönetimini cesaretlendirmesi gerekiyor'' dedi.

İHA / 18 ŞUBAT 2010

AKRA