Azeri Azadlık gazetesi, Türkiye ile ilişkileri gerginleşen İsrail’in Bakü’yü etkinlik alanı içine çekmeye çalıştığını ve bu amaçla gizli servisi Mossad’ı kullandığını ileri sürdü.Muhalif gazete, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın geçen hafta Bakü’ye yaptığı ziyareti değerlendirdiği yazısında, “Mossad Azerbaycan’ı gözaltına aldı” başlığını kullandı.
Gazete, “Şimdiye kadar ilişkilerinin bu kadar derinleştiğini kimse fark etmemişti. Ama meğerse gerçek öyle değilmiş. Lieberman’ın açıklamalarına bakıldığında Azerbaycan’ın bu devletin kontrolünde olduğu görülüyor” diye yazdı.
Ülkedeki stratejik sektörlerde son zamanlarda İsrailli işadamlarının çok faal olduğunu belirten gazete, değişik altyapı yatırımları yapan şirketlerin isimlerini yayımladı. Azadlık, internet, uydu, haberleşme, optik cihazlar, tarım, turizm, gıda sanayi ve sulama projeleri dışında güvenlik alanında da faaliyet gösteren İsrail şirketlerinin Azerbaycan’daki havaalanlarının güvenlik sistemlerini kurma görevini üstlendiğini bildirdi.
Gazete, “İlişkiler o kadar derinleşmiş ki, İsrail’in güvenlik alanındaki deneyiminden yararlanılıyor. Ayrıca Mossad serbestçe faaliyet gösteriyor. İsrailli işadamlarının çoğunun bu örgütle ilişkisi bulunduğunu unutmamalıyız. Zaten Azerbaycan’daki stratejik sektörlere girmelerinin nedeni de bu. Güvenlik alanında başka bir ülkeden yararlanmak, güvenliğinizi o ülkeye teslim etmek demektir” diye yazdı.
MİLLİYET / 19 ŞUBAT 2010