Avrupa Birliği bir yandan Yunanistan'a maddi yardımda bulunurken, diğer yandan bu yardımı satacağı silahla geri almaya çalışıyor. Bu durum Türkiye'nin tepkisini çekti. Kaynaklar, AB'nin iki önemli ülkesi Almanya ile Fransa'nın Yunanistan'a denizaltı ve uçak satmaya çalıştığını belirtiyorlar.
AB'nin Yunanistan'a silah satmaya çalıştığını ilk açıklayan Türkiye’nin AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış oldu. Geçtiğimiz hafta sonu Brüksel’de yabancı gazetecilerle kahvaltıda biraraya gelen Egemen Bağış, Almanya ve Fransa’yı bir yandan Atina’ya kemerleri sıkması için baskı yaparken bir yandan Yunanistan’a silah satmaya çalışmakla eleştirdi.
Bağış Yunanistan'ın askeri harcamaları kısıtlarsa hem ekonomik felaketten kurtulacağını hem de bölgede tansiyonun düşeceğini, Türkiye’nin de aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi ve ekledi: “Yunanistan’ın bu kadar büyük bir ekonomik kriz içinde olmasının sebebi savunma harcamaları konusunda Türkiye’yle yarışma çabasıdır.”
DÜNYA BÜLTENİ / 30 MART 2010






