İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Kuzey Irak'a kıskaç planı

Kuzey Irak'a kıskaç planı
Güncel
|

Ankara Kuzey Irak yönetimini terör örgütüne karşı daha aktif kılmaya yönelik 8 önlemi masaya yatırdı. Türkiye ayrıca Kuzey Irak'taki 14 Kürt ve Arap aşireti ile yakın işbirliği süreci başlattı.

Ankara Kuzey Irak yönetimini terör örgütüne karşı daha aktif kılmaya yönelik 8 önlemi masaya yatırdı. Türkiye ayrıca Kuzey Irak'taki 14 Kürt ve Arap aşireti ile yakın işbirliği süreci başlattı.

Stratejinin ayrıntıları şöyle:

SINIR GÜVENLİĞİ: Türkiye, kendi bölgesinde kritik noktalarda ek karakollar kuracak. K. Irak yönetiminden de Hakurk, Zap ve Avaşin'de 400 noktada önlem alması, karakollar oluşturulması istendi. Karakol inşasında teknik destek sağlanacağı, buradaki birliklere eğitim verilebileceği ifade edildi.

LOJİSTİK ÖNLEMİ: Terör örgütünün özellikle Kandil, Hakurk ve Zap bölgelerinde kullandığı lojistik merkez ve yollar haritalar üzerinde paylaşıldı. Terör örgütünün lojistik desteğinin kesilmesi için gerekenler anlatıldı, öneri paketi sunuldu. Bu konuda üçlü mekanizma çerçevesinde hareket edilmesi benimsendi.

YURTDIŞI GİRİŞ ÇIKIŞ: Erbil ve Süleymaniye üzerinden yurtdışına sürekli olarak giriş çıkış yapan militanların listesi sunuldu. Kuzey Irak'taki havalimanları "hassas" merkez haline geldi. Bu bölgelerdeki istihbarat faaliyeti yoğunlaştırıldı.

ORTAK İSTİHBARAT: Irak ve Kuzey Irak yönetimi istihbarat birimlerine ortak istihbarat önerisinde bulunuldu. Bu konuda önemli adımlar atıldı. İlk kez Kuzey Irak yönetimi istihbarat birimi Teğbet ile temasa geçildi.

IRAK VATANDAŞLIĞI: Türkiye, teröristlerin ve örgütle ilişkisi bulunan Türk vatandaşlarının hiçbir şekilde Irak vatandaşlığına alınmasını istemiyor.

SABAH / 15 TEMMUZ 2010

AKRA