İstanbul’da dün Türkiye, Brezilya ve İran dışişleri bakanları bir araya gelerek Tahran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili krizin çözülmesi için diplomatik yolları tartıştı. Ortadoğu turu kapsamında Türkiye’ye gelen Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim’in programında yalnızca Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’yla görüşmek vardı. Ancak iki bakanın dün sabah yaptığı toplantının ardından İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de İstanbul’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.
Sürpriz toplantıdan İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) mektubu yazması ve eylül ayında AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüşmesi kararları çıktı.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na gönderecekleri mektupla, Eylül ayında görüşmelere hazır oldukları mesajını vereceklerini söyledi. Muttaki, "Görüşmelere Eylül ayında başlamaya hazırız" dedi.
Davutoğlu nihai çözüm için tarafların İran ile P5+1 grubu olduğunu söyledi. Davutoğlu, “İran tarafı, P5+1’in temsilcisi olarak AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüşmeye hazır” dedi.
26 TEMMUZ 2010






