İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

'Bosna için tek seçenek mücadele!'

'Bosna için tek seçenek mücadele!'
Dünya
|

İngiltere'nin Sırbistan'a iadesini reddettiği, Bosna Hersek'in eski Devlet Başkanı Yardımcısı Eyüp Ganiç, yaklaşık 5 ay önce İngiltere'nin başkenti Londra'da tutuklanmasıyla ilgili olarak, "Tutuklanma başlı başına bir hakaretti. Benimle beraber Bosna-Hersek'in de tutuklanmış olduğunu hissediyordum, zor bir dönemdi, ama bizim tek yolumuz ülkemiz için mücadele etmek, bundan başka çıkış yolumuz yok" dedi.

İngiltere'nin Sırbistan'a iadesini reddettiği, Bosna Hersek'in eski Devlet Başkanı Yardımcısı Eyüp Ganiç, yaklaşık 5 ay önce İngiltere'nin başkenti Londra'da tutuklanmasıyla ilgili olarak, "Tutuklanma başlı başına bir hakaretti. Benimle beraber Bosna-Hersek'in de tutuklanmış olduğunu hissediyordum, zor bir dönemdi, ama bizim tek yolumuz ülkemiz için mücadele etmek, bundan başka çıkış yolumuz yok" dedi.

Londra'da mahkemenin Sırbistan'a iadesini reddetmesinden sonra önceki gün geldiği Saraybosna'da büyük coşkuyla karşılanan Ganiç, 5 ay önce tutuklanmasına yol açan olayları, ülkesinden ayrı yaşamak zorunda kaldığı süreç içinde yaşadıklarını anlattı. Ganiç, tutukluluk sürecinde ve sonrasında Türkiye'nin kendisine gösterdiği ilgi ve jestlerden büyük mutluluk duyduğunu vurguladı. "Tutuklanma başlı başına bir hakaretti. Beni aslında yoran fiziksel bir yorgunluk değildir. Bu fiziksel yorgunluğu kaldırabilirim, ancak ben ülkemin tarafında olduğum için hakarete uğradım. Beni yoran bu durumdur" diyen Ganiç, tutuklandığı anı Bosna-Hersek için mücadelenin bir devamı olarak algıladığını kaydetti.

Tutuklandığı an kendisiyle birlikte beraber "Bosna-Hersek'in de tutuklanmış olduğunu" hissettiğini ve çok zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Ganiç, "Ancak kendime mücadele etmem gerektiğini söyledim. Ayakta durmam gerekiyor, gerçeği kanıtlamam gerekiyor. Bizim tek yolumuz ülkemiz için mücadele etmek, bundan başka çıkış yolumuz yok. Onun için mücadele etmek ve onu savunmak. Savunmamı bu yönde hazırladım" diye konuştu.

Sırbistan'ın amaçlarından biri, savaştaki suçların eşitlenmesiydi

Londra Mahkemesinin Sırbistan'ın iade talebinin "siyasi" olduğuna karar verdiğine işaret eden Ganiç, Sırbistan'ın buradaki amaçlarından birinin savaşta işlenen suçların eşitlenmesi olduğunu ifade etti.

"Ama mahkeme, Sırbistan'ın bazı sahte belgeler sunduğunu saptadı. Bu Sırbistan için büyük bir yenilgidir" diyen Ganiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sırbistan'ın öne sürdüğü kanıtların içi boştu. Çünkü İngiltere bunlardan net kanıtlar istedi. Ancak bunların öne sürdükleri kanıtlar boştu. Mahkemenin kanıtların sağlam olmadığını anlaması üzerine, benim Sırbistan'a iade sürecim tersine işledi. Sırbistan'ın 17 şahidi vardı, 3 saatlik görüntü getirdiler mahkemeye. Bunlar süreci uzattı. Mahkeme süreci, Ganiç'ten ziyade Bosna-Hersek devletine karşı bir sindirme politikasıydı.

Benim yargılandığım dava şunu kanıtladı: Bosna'da iç savaş yaşanmadı. Savaş iki ülke arasında yaşandı. Mahkeme kararında Sırbistan, savaşın iki ülke arasında yaşandığını kabul etti. İç savaş safsatası, bu mahkemeyle daha iyi bir şekilde çürütülmüş oldu. Mahkemede savaşın iki ülke arasında yaşandığı kanıtlandı."

Eyüp Ganiç, mahkeme kararının bir nüshasını Bosna-Hersek Üçlü Devlet Konseyi Başkanı Haris Silayciç'e sunduğunu vurgulayarak, "Bu karar, bizim Sırbistan'a tazminat davası açmamız bakımından çok önemli bir belge niteliği taşıyor" dedi.

MİLLİ GAZETE / 31 TEMMUZ 2010

AKRA