AB Komisyonu’nun 9 Kasımda yayımlayacağı 2010 Türkiye İlerleme Raporu’nun taslağında Anayasa değişikliğiyle HSYK’nın üye sayısının artırılması "olumlu adım" olarak nitelendirildi. İlerleme Raporu taslağında, HSYK’nın üye sayısının 7’den 22’ye çıkarılarak, hakim ve savcılara doğrudan seçimlerle ilk kez Kurul’a üye gönderme imkanı tanınmasıyla HSYK’nın yargıdaki temsil gücünün artırıldığı belirtildi.
2010 Türkiye İlerleme Raporu’nda Ergenekon davasına geniş yer ayrılırken, Türkiye’nin "darbe iddialarıyla ilgili soruşturmaları genişlettiği" belirtildi.
Geçmiş yıllardaki raporlarında Türkiye’ye, Ergenekon davasını demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için bir fırsat olarak kullanmasını tavsiye eden AB Komisyonu, bu yılki raporunda, bu kapsamda Türkiye’nin attığı adımları kayda geçirmeye hazırlanıyor.
İlerleme Raporu’nun taslağında, siyasete doğrudan ya da dolaylı müdahale vakalarının son 1 yılda azaldığı belirtildi.
Taslakta, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) adaylar arasında mahkemeye üye seçmesinin Türkiye’yi AB’deki uygulamalara yakınlaştırdığı ifade edildi. Belgede, "Buna karşın Anayasa Mahkemesi’nin iki üyesi hala askeri yargıç. Demokratik bir sistemde anayasal yargı sivillerin işi olduğu için askeri yargıçların varlığı sorgulanabilir" ifadesine yer verildi.
Taslak raporda, 12 Eylüldeki halk oylamasıyla kabul edilen Anayasa paketinin, AB katılım sürecinde Türkiye’den beklenen birçok önceliği karşılayan, "doğru yönde atılmış bir adım olduğu" belirtilirken, anayasa paketiyle getirilen değişikliklerin Avrupa standartlarına uygun, şeffaf ve kapsayıcı bir şekilde uygulanmasının "kilit" önemde olduğu vurgulandı.
TRT / 6 KASIM 2010






