İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

IMF’yi Türkiye besliyor

Ekonomi
|

Gelişmekte olan ülkeler içerisinde IMF ile program sürdüren tek ülke Türkiye kaldı. Türkiye'nin IMF'ye borcu 13 milyar dolar civarında. IMF'nin stand-by anlaşması imzaladığı 11 ülke arasında en fazla borcu olan ülke de Türkiye oldu.

Gelişmekte olan ülkeler içerisinde IMF ile program sürdüren tek ülke Türkiye kaldı. Türkiye'nin IMF'ye borcu 13 milyar dolar civarında. IMF'nin stand-by anlaşması imzaladığı 11 ülke arasında en fazla borcu olan ülke de Türkiye oldu.  
 
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da, yılın başında Türkiye'nin 2006 ve 2007 yıllarında IMF’den toplam 4.4 milyar SDR (6.3 milyar dolar) yeni kaynak kullanmayı ve 8.4 milyar SDR (12.1 milyar dolar) ödeme yapmasının öngörüldüğünü açıklamıştı.
Bu öngörülerin gerçekleşmesi halinde ise 2007 yılı sonunda Türkiye’nin IMF"ye olan borcunun 6.2 milyar SDR (8.9 milyar dolara) ineceği hesaplanmıştı. Mevcut stand-by anlaşması kapsamındaki kredinin 620 milyon SDR’lik (yaklaşık 900 milyon dolar) kısmının 2008 yılının ilk çeyreğinde çekilmesi öngörülüyor.

IMF yönetim yapısını değiştiriyor
Uluslararası Para Fonu (IMF), yönetim yapısını gözden geçirirken, ülke ekonomilerinin eşdeğer dağılımını sağlamak amacıyla yeni bir program hazırlıyor. IMF, Haziran 2007 itibariyle 11 adet stand-by düzenlemesi, 29 fakirliği giderme ve büyüme kolaylığı ve iki de süresi uzatılmış fon kolaylığı anlaşması sürdürüyor.
IMF, iş yönetişim yapısını değiştirmek için düğmeye bastı. Brezilya ve Arjantin'in borçlarını ödeyerek IMF ile ilişkilerini kesmesinin ardından, Fon yönetimi ülke ekonomilerinin bütçeden eşit pay alması için çalışmalara başladı. Fon'un yönetim yapısındaki değişiklik çalışmalarını 2008 yılı başında tamamlaması bekleniyor.
MİLLİ GAZETE - 11 HAZİRAN 2007 PAZARTESİ
AKRA