Çalışma hayatında yapılacak iyileştirmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer açıkladı. İlk defa işe giren genç ve kadın çalışanların primleri 3 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Yeni uygulamayla işverenlere 5 puanlık prim indirimiyle birlikte genç, kadın istihdamı teşviki gibi haklardan birlikte yararlanma hakkı da sağlanıyor.
Özürlü çalıştırma konusunda da işverenlere kolaylıklar sağlanıyor.
Yeni düzenlemeyle sosyal güvencesi olsun ya da olmasın trafik kazalarından kaynaklanan tüm sağlık giderleri sosyal güvenlik sisteminden karşılanacak.
İşçilerin bir yıl içinde bir ayı geçmeyen ücretsiz izinlerinde sağlık sisteminden yararlanabilme hakkı da yeni düzenlemede yer alıyor.
Düzenlemenin uygulamaya geçmesiyle birlikte mevsimlik tarım ve orman işçileri de sosyal güvenlik kapsamına alınıyor.
Bağ-Kurlular için yapılan düzenlemede de diğer statüdeki çalışmalar sağlık sigortasından faydalanmak için istenen 10 yılı tamamlamada esas alınacak.
Kısmi süreli çalışanlara eksik kalan sürelerini borçlanma hakkı veriliyor.
Öte yandan hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamına alınması zorunluluğu 1 Ocak 2012 tarihine kadar uzatıldı.
Bakan Dinçer yapılan hesaplamalara göre bu düzenlemelerden 443 bin kişinin yararlanacağını ve maliyetinin 1 milyar 163 milyon lira civarında olacağını söyledi.
Dinçer, düzenlemelerin bütçeyle birlikte yasalaşması için çalışacaklarını kaydetti.
11 KASIM 2010







