Amerikan ve Fransız bilimcilerin ortak yaptıkları araştırma sonuçlarına göre Hristiyan bir Fransızın Müslüman bir Fransıza göre iş bulma ihtimali 2,5 kat daha fazla. Hristiyanların gelirleri de Müslümanlara oranla yüzde 15 daha yüksek.
ABD’nin Stanford Üniversitesi ile Paris Sorbonne Üniversitesi tarafından ortak yapılan araştırmada, Fransa’daki Müslümanların özellikle iş dünyasında büyük ayrımcılığa madur bırakıldıkları tesbit edildi.
Araştırma grubu, Senegal kökenli sanal iki kişi adına Fransa’da yüzlerce şirkete iş başvurusunda bulundu. Her ikisi de Fransız vatandaşı olarak gösterilen ve her ikisi de 24 yaşında olarak bildirilen hayali adaylardan biri ‘Marie’ ismi ön plana çıkarılarak Hristiyan olduğu vurgulandı. Diğer adaya ise ‘Hatice’ ismi verilerek Müslüman kimliği ön plana çıkarıldı. Her iki adayın da özgeçmişinde Lyon’da yaşadıkları, bekar oldukları ve şöfor ehliyeti sahibi oldukları belirtildi. Ayrıca mesleki nitelik olarak da her ikisi için ‘muhasebeci’ sıfatıyla aynı özellikler kaydedildi. Aralarındaki tek fark bilinçli olarak öne çıkarılan din farkıydı. Marie’nin Katolik Yardım Kuruluşunda, Hatice’nin de İslami Yardım Kuruluşunda çalıştıkları anlatıldı.
Aynı tarihlerde aynı şirketlere gönderilen iki iş başvurusuna işverenlerden iki aday için de aynı cevaplar gelmedi. Hristiyan aday Marie, Müslüman aday Hatice’den 2,5 kat daha fazla iş görüşmesi için randevu alabildi. Marie’nin aldığı 100 olumlu cevaba karşılık, Hatice sadece 38 olumlu cevap alabildi. Araştırmanın analizinde bu durumun dini ayrımcılıktan kaynaklandığı kaydedildi.
Fransız-Amerikan ortak araştırması Fransa’da yaşayan Müslüman göçmenlerin de Hristiyan göçmenlerden daha fakir olduğunu ortaya koydu. Fransız vatandaşı olsun ya da olmasın Müslümanların aylık gelirlerinin Hristiyanlardan 400 Avro daha az olduğu tesbit edildi.
25 KASIM 2010






