Irak ve Afganistan belgeleriyle gündem yaratan Wikileaks, bu kez ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli Türkiye belgelerini yayınlamaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde gündemi sarsacak yüzlerce belgeyi açıklayacağını duyuran Wikileaks gizli dosyaları yavaş yavaş ortaya çıkarıyor.
Belgelerde ABD’nin silah sağladığı PKK’lılara “özgürlük savaşçısı” dediği yazıyor. Mısır’da yayınlanan Dar-el Hayat Gazetesi’nin ilk ayrıntılarını verdiği yeni sızdırma belgeler ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait.
17 Kasım 2004: Bakuba ve Tikrit’te Amerikan güçleri tarafından gözaltına alınan PKK üyeleri için ABD Dışişleri’nin 1979 yılında aldığı “PKK terörist bir örgüttür” kararına rağmen “özgürlük savaşçıları” ifadesi kullanılıyor.
25 Şubat 2006: Amerikan güçlerinin Irak’ın çeşitli bölgelerinde PKK üyelerini yakalama imkanları varken bu olanakları kullanmamayı tercih ettikleri belirtiliyor.
Diğer dokümanlarda Amerikan yönetiminin Irak’ta tutuklanan PKK’lıların serbest bırakılmasına aracılık ettiği belirtiliyor.
Irak’taki Amerikan güçlerinin PKK’ya yardım için bilerek çok büyük bir silah yığınını örgüt üyelerine bıraktığı belirtiliyor.
Amerika’nın, PKK’nın Türkiye içindeki operasyonlarına göz yumduğu ifade ediliyor.
26 KASIM 2010






