İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Mübarek yeni hükümeti açıklayacak

Mübarek yeni hükümeti açıklayacak
Dünya
|

Mısır’da gerilim dorukta. 0laylarda ölenlerin sayısı 25’e yükseldi, binden fazla kişi yaralandı. Protestoların başlamasından bu yana ilk kez televizyondan halka seslenen Mübarek, istifa etmeyeceğini ancak hükümeti görevden aldığını söyledi.

Mısır’da gerilim dorukta. 0laylarda ölenlerin sayısı 25’e yükseldi, binden fazla kişi yaralandı. Protestoların başlamasından bu yana ilk kez televizyondan halka seslenen Mübarek, istifa etmeyeceğini ancak hükümeti görevden aldığını söyledi.

Mübarek yeni hükümeti bugün açıklayacağını da belirtti. Sokağa çıkma yasağına karşın Kahire sokakları gece boyunca da göstericiler ile doldu taştı.

Gösteriler sırasında iktidar partisinin genel merkezi ateşe verildi. Ordu, başkentin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi.

Askerler, dışişleri ve adalet bakanlıkları ile devlet televizyonuna girmeye çalışan göstericileri dağıttı. Kahire’de bazı göstericiler orduya ait tankları ve zırhlı araçları sevinçle karşıladı.

Olası bir yağma eylemine karşı gençlerin çevresinde güvenlik kordonu oluşturduğu dünyaca ünlü Kahire müzesinde de kontrol ordu birliklerine geçti.

Göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların bilançosu ise artıyor. Çatışmalarda şu ana dek 25 kişi öldü, binden fazla kişi yaralandı. İtifaiye ekipleri Kahire’de yanan binalara saatler sonra müdahale edebildi.

El Cezire televizyonu, iş adamları dahil ülkenin önde gelen isimlerinin Mısır’ı terk ettiğini duyurdu. Mısır Havayolları da seferlerini 12 saat süreyle durdurdu.

Olayların patlak vermesinden bu yana ilk kez televizyondan halka seslenen Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, istifa etmeyeceğini ancak hükümeti görevden aldığını söyledi. Mübarek, yeni hükümeti bugün açıklayacağını da kaydetti.

Gösterileri, Mısır’da istikrarsızlığı bozmayı ve yönetimin meşruiyetini ortadan kaldırmaya yönelik bir komplonun parçası olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı hareketlerine destek verdi.

Mübarek, reformlara devam etmekte kararlı olduklarını da belirterek, " Değişim kaos ile değil diyalog ile sağlanabilir " dedi.

Cumhurbaşkanı’nın istifa etmeyeceğini açıklaması üzerine sokaklardaki gerilimin tırmandığı bildiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Mısır Genelkurmay Başkanı da, ülkesine dönmek üzere temaslarını yarıda kesti.

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Mısırlı yetkililerin halkın ifade özgürlüğünü baskı altına almaması gerektiğini açıkladı.

29 OCAK 2011

AKRA