Rusya ve İran, doğalgazın bin metreküpüne 10 dolar zam yaptı. Kamu şirketi BOTAŞ, artışı ilk olarak kamu elektrik santrallerine verdiği gaza yansıttı.
Rusya ve İran, Türkiye'ye verdiği doğalgaza zam yaptı. Resmi verilere göre 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere Rusya ve İran'dan alınan gazın fiyatı yaklaşık 10 dolar arttı. Böylece bin metreküp gazın BOTAŞ'a maliyeti 355 doları geçti.
Kamu şirketi BOTAŞ, artışı ilk olarak kamu elektrik santrallerine verdiği gaza yüzde 3,72 oranında yansıttı. Artışın, konut fiyatlarına yansıtılıp yansıtılmayacağı henüz kesinleşmedi.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), konuyla ilgili soruları, "Enerji Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmasından sonra cevaplandırılacağı" bilgisini verdi. Enerji Bakanlığı kaynakları ise artışı doğalgaz anlaşmalarında yer alan formüle bağladı.
BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel, aralık ayında 2011 yılını zamsız geçirmeyi planladıklarını söylemişti. Ancak doğalgaz anlaşmaları gereği fiyatlar anlaşmalardaki formüle göre 1 Ocak'ta yeniden belirleniyor. BOTAŞ, kamu elektrik santralleriyle gaz temini garantili yap-işlet ve yap-işlet-devret santrallerine verilen gaza 1 Ocak 2011 itibarıyla zam yaptı.
Yeni artışla kamu santrallerine verilen bin metreküp gazın fiyatı Aralık 2010'da 718 liradan yüzde 3,72 artışla Ocak 2011'de 744 liraya yükseldi. Ayrıca kamu santrallerine bu yıl için geçerli olacak aylık fiyat listesi de bildirildi. Buna göre kamu santralleri 2011'de bin metreküp gaza ortalama 450 dolar ödeyecek. Aynı dönemde evsel abonelere satılan bin metreküp gazın fiyatı ise 505 lira (330 dolar) oldu.
DÜNYA BÜLTENİ / 26 ŞUBAT 2011







