İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Japonya'daki felaketin resmi bilançosu

Japonya'daki felaketin resmi bilançosu
Dünya
|

Japonya'da meydana gelen 9.0 büyüklüğünde deprem ve oluşan tsunaminin resmi bilançosu bin 647 ölü ve bin 720 kayıp olarak açıklandı.

Japonya'da meydana gelen 9.0 büyüklüğünde deprem ve oluşan tsunaminin resmi bilançosu bin 647 ölü ve bin 720 kayıp olarak açıklandı.

Japonya'da depremin üzerinden 3 gün geçmesine rağmen artçı şoklar halen halk arasında paniğe yol açıyor. Özellikle tsunaminin etkili olduğu bölgelerde halk artçı sarsıntılar sonrası yüksek yerlere çıkabilmek için panik yaşıyor. Japonya'da bugün artçı şoklar sonucu yaşanan panik yerel bir televizyonun kameralarına yansıdı. Japon televizyonu ekibi Rikuzentakata kasabasında çekim yapan artçı şok yaşanıyor. Ardından tsunami uyarısı veren sirenlerin çalması ile koşuşturmaca yaşanıyor. Yetkililer artçı şoklar sonrası halen tsunami oluşabileceği uyarısında bulunuyor.

Fukuşima nükleer santralinin yakıt çubukları açıkta kaldı

Japonya'daki Fukuşima Daiçi nükleer santralinin 2 No'lu reaktöründe soğutucu su içerisinde bulunması gereken yakıt çubuklarının tamamen açıkta kaldığı bildirildi. Tokyo Elektrik Enerjisi şirketi, deniz suyunun 2 No'lu reaktöre yönlendirildiğini belirtti. Şirket, çekirdekte erime tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu, yetkililerin, reaktörleri deniz suyu ile soğutmaya çalıştığını kaydetti.

Kyodo Haber Ajansı, Japonya ulusal polis kurumu tarafından afet bilançosu ile ilgili yapılan resmi rakamları duyurdu. Buna göre deprem ve tsunami sonucu resmi rakamlara göre bin 647 kişi ölürken, bin 720 kişinin de kayıp olduğu aktarıldı.

Bu arada Japonya makamları, Miyagi bölgesindeki iki farklı sahilde yaklaşık 2 bin cesedin bulunduğunu bildirdi. Yeni cesetler ile afet bilançosunun artacağı ifade ediliyor.

Japonya'daki deprem ve tsunami felaketi sonucu ölü ve kayıp sayısı her geçen gün artarken, resmi kaynaklar ölü sayısının 10 binin üzerinde olabileceğini vurguluyor.

Japonya'daki nükleer santralde ikinci patlama: 11 yaralı

Japonya'da Fukushima nükleer santralindeki Daiçi reaktöründe 3 gün içinde ikici patlama meydana geldi. Yetkililer hidrojen sıkışmasında meydana gelen patlama sonucu 11 işçinin yaralandığını ifade etti. Geçtiğimiz cumartesi günü de aynı santralde patlama meydana gelmişti.

Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO), reaktörün 3 numaralı biriminde meydana gelen patlamada, 11 işçinin yaralandığını duyurdu. Yetkililer, tesisin yakınlarında bulunan halkın derhal evlerine dönmelerini istedi.

Fukushima nükleer elektrik santralinde geçtiğimiz cumartesi günün meydana gelen patlama sonrası çevresinden 180 binden fazla kişi tahliye edilmişti.

Nükleer santralin Çernobil'e benzeme ihtimali yok

Japonya'daki depremden sonra Fukuşima nükleer santralinde Çernobil benzeri bir kazanın meydana gelme ihtimalinin bulunmadığı bildirildi.

Ulusal Strateji Bakanı Koyçiro Genba, Nükleer Güvenlik kurumu'na dayanarak, Jiji ajansında yayımlanan açıklamasında, "Çernobil olasılığı kesinlikle yok" ifadesini kullandı.

ZAMANONLİNE / 14 MART 2011

AKRA