İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Bahreyn'de olağanüstü hal ilan edildi

Bahreyn'de olağanüstü hal ilan edildi
Dünya
|

Bahreyn'de 3 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildi. Amerikan Savunma Bakanlığı'nın bir sözcüsü ise, Pentagon'un, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan veya Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin Bahreyn'e "düzen ve istikrarın korunmasına katkı" için asker göndermesi konusunda haberdar edilmediğini açıkladı.

Bahreyn'de 3 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildi. Amerikan Savunma Bakanlığı'nın bir sözcüsü ise, Pentagon'un, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan veya Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin Bahreyn'e "düzen ve istikrarın korunmasına katkı" için asker göndermesi konusunda haberdar edilmediğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Albay David Lapan, yayımladığı yazılı açıklamada, "Savunma Bakanı Robert Gates olsun veya ABD Genelkurmay Başkanı oramiral Mike Mullen olsun, hiçbiri Suudi Arabistan'ın veya Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye herhangi bir ülkenin Bahreyn'e asker konuşlandıracağı konusunda haberdar edilmedi" ifadelerini kullandı.

Konuşlandırılma kararının Gates'in Bahreyn'den ayrılmasından sonra alındığını belirten Lapan, bu tür müdahalelerinin protestocularla rejim yanlılarının arasındaki gerginliği arttırabileceği uyarısında bulundu.

Beyaz Saray sözcülerinden Tommy Vietor de "Körfez İşbirliği Konseyi ortaklarımızı itidale ve Bahreynlilerin haklarına saygılı olmaya, ayrıca yıkıcı olmak yerine diyalog kuracak şekilde hareket etmeye davet ediyoruz" demişti.

Körfez İşbirliği Konseyi, Suudi Arabistan, Bahreyn, Arap Emirlikleri, Kuwait, Umman ve Katar'dan oluşuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Bahreyn'e "düzen ve istikrarın korunmasına katkı" için asker gönderdiğini açıklamıştı.

BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, komşu ülke Bahreyn'in talebi üzerine BAE'nin bu ülkedeki güvenlik ve istikrarın korunmasına katkıda bulunmak amacıyla bir askeri güç gönderdiğini belirtmişti.

Gargaş, BAE'nin kararının, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin her türlü tehlike karşısında birlik içinde hareket etme ve güvenlik ile istikrarlarının bölünmez olduğu düşüncesi çerçevesinde alındığını bildirmişti.

ABD vatandaşlarına seyahat uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarından Bahreyn'e seyahatten kaçınmalarını istedi.

Bakanlık açıklamasında, Bahreyn'de bulunan Amerikan vatandaşlarına da siyasi kriz ve sivil ayaklanmalar nedeniyle ülkeyi terk etmeleri tavsiye edildi.

Açıklamada, elçilik çalışanlarının ailelerinin gönüllü olmaları halinde ülkeden ayrılabilecekleri belirtildi.

İran da 'kabul edilemez' dedi

İran, bir süredir halk hareketine sahne olan Bahreyn'e yabancı asker gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, haftalık olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Bahreyn'e siyasi ve askeri dış müdahaleyi eleştirdi.

Mihmanperest, "Yabancı güçlerin Bahreyn'deki varlığı ve bu ülkenin içişlerine karışması kabul edilemez. Bu durum, sorunu daha da karmaşık ve zor hale getirecek" diye konuştu.

İran'ın Bahreyn ile ilgili tutumunun açık olduğunu kaydeden Mihmanperest, "Bahreyn halkı, meşru haklarını barışçıl yöntemlerle talep ediyor" ifadesini kullandı.

Bahreyn halkına karşı her türlü huşunetten kaçınılmasını isteyen Mihmanperest, bu ülke halkının isteklerinin dikkate alınmasının ve doğru yöntemlerle bunların karşılanmasının beklendiğini söyledi.

Mihmanperest, bölgedeki ABD askeri varlığının da halkları sindirmeye yönelik olduğunu belirtti.

Bölgeye yabancı müdahalesine karşı olan Tahran yönetimi, istikrar, güvenlik ve barışın bölge ülkelerinin işbirliğiyle sağlanabileceği görüşünü savunuyor.

Yemen'de 4 ölü

Hükümet karşıtı güçlerin Yemen'in El Cevf kasabasında bir güvenlik binasına düzenledikleri saldırıda 4 kişi öldü.

Görgü tanıkları, hükümet karşıtı bir aşirete mensup güçlerin, dün hükümet güçlerinin El Cevf kasabasında hükümete karşı gösteri düzenleyenler eylemcilere ateş açmasına misillemede bulunmak amacıyla güvenlik binasına baskın düzenleyerek, binadaki 4 askeri öldürdüğünü belirtti.

Yemen'in doğusundaki Mağrib vilayetinde de bir petrol boru hattına saldırı düzenlendi. Güvenlik kaynakları, saldırının bir aşirete mensup silahlı kişiler tarafından sabaha karşı düzenlendiğini, Kızıldeniz'e petrol taşıyan boru hattından alevler yükseldiğini açıkladı.

Aşiret üyelerinin bu sabah Safer bölgesini başkent Sana'ya bağlayan yolu da kestiği, kamyonların geçişine izin vermediği, bu durumun Sana'ya petrol sevkıyatını etkileyebileceği bildirildi. Aşiret üyelerinin hükümete baskı yapmak için saldırıyı düzenlediği belirtiliyor.

Öte yandan yine Mağrib vilayetinde, yerel hükümet binasının önünde dün düzenlenen yönetim karşıtı protesto gösterileri sırasında çıkan arbedede Vali Naci El Zeydi'nin boynundan hançerlendiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığının açıklamasında, valiyle birlikte 4 korumasının da yaralandığı belirtildi.

CNNTURK / 15 MART 2011

AKRA