Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Vekili Taha Yücel, frekans planlaması yönetmeliğinin tamamlandığını belirterek, frekans tahsisinin iki yıl sonra gerçekleşeceğini, televizyon kuruluşlarının en az 1 milyon TL kullanım bedeli ödeyeceklerini açıkladı.
Yücel, hazırlanan yönetmeliğin karasal ortamda yayında olan kanalların frekans bedelini ödeyerek yayına devam etmelerini düzenlediğini bildirdi.
İki yıl aynı frekans
Üst Kurul’un yönetmeliği onayladığını dile getiren Yücel, şunları söyledi: “Şimdi Başbakanlığa gönderilecek. Yönetmelik çıkınca, yayıncı kuruluşlar RTÜK’e kullandıkları frekanslar, vericiler, yayın alanları gibi konularda bildirimde bulunacak. Televizyon kuruluşları 2, radyolar için 4 yıllık bir dönem var. Bu dönem sonunda frekans ihalesi yapılacak. Ama ihale yapılana kadar kullanım bedelleri alınacak. Kullanım bedelini verici sayısı, yayın alanı, yayın alanında hitap edilen nüfus gibi somut parametreler belirleyecek. Çok vericisi olan kanal daha çok para ödeyecek. 23 ulusal kanal var şimdi ve en az yıllık 1 milyon TL kullanım bedeli ödeyeceklerini düşünüyoruz. “
Bir ayda çıkar
Yücel, kendilerine verici sayısı ve istenen diğer bilgilerin tam bildirilmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Örneğin vericilerini daha az sayıda gösterirlerse, RTÜK bunun takipçisi olacak ve vericileri kapattırılacak. Yönetmeliğin Başbakanlık’ta incelendikten sonra en geç 1 ay içerisinde çıkmasını bekliyoruz. Yayıncı kuruluşlar, yine kanunun ilgili maddesinde yer alan uygulamaya göre, frekans kullanım bedellerini kanunun çıktığı 3 Mart 2011 tarihinden başlamak üzere geriye doğru ödeyecekler. Yönetmelik ne zaman çıkarsa çıksın bu tarih geçerli olacak.”
HÜRRİYET / 1 NİSAN 2011






