İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

‘Asistana aşırı nöbet’e fren

‘Asistana aşırı nöbet’e fren
Güncel
|

Sağlık Bakanlığı, asistan hekimlerin sıkça dile getirdikleri, fazla nöbet ve aşırı iş yükü gibi sorunlar konusunda yeni bir düzenlemeye gitti.

Sağlık Bakanlığı, asistan hekimlerin sıkça dile getirdikleri, fazla nöbet ve aşırı iş yükü gibi sorunlar konusunda yeni bir düzenlemeye gitti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uzmanlık öğrencilerinin (asistanlar) eğitim ve çalışmalarıyla ilgili bir genelge yayımladı. Akdağ, eğitim ve araştırma hastanelerinde sağlık hizmetlerinin uzmanlık eğitimleri ile birlikte yürütüldüğünü belirterek, “Asistanların tuttukları nöbetler, eğitimlerine önemli katkı sağlıyor. Ancak, zaman zaman asistanlara blok olarak, günaşırı ya da fazla sayıda nöbet tutturulduğu görülmekte. Bu kabil uygulamalar hasta ve çalışan güvenliği açısından kabul edilemez” dedi. Asistanlar eğitim ve çalışmalarıyla ilgili yayımladığı genelgede öne çıkan konular şöyle sıralandı:

Asistanlara blok şeklinde veya günaşırı nöbet tutturulmayacak, nöbet programları, hasta ve çalışan güvenliğini sağlayacak şekilde düzenlenecek.

Tutulan nöbet karşılığında izin kullandırılamazsa nöbet ücretleri en geç müteakip ayın 15’ine kadar ödenecek.

Eğitim ve araştırma hastanelerinin döner sermaye bütçelerine, asistanlarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere eğitim ve araştırma-geliştirme giderlerinin karşılanması için yeteri kadar ödenek konarak, her türlü eğitim giderinin 2004/97 ve 2008/16 sıra nolu genelgeler doğrultusunda döner sermayeden ödenmesine devam edilecek.

Araç-gereçleri karşılayacak

Personelin eğitimine ve mesleki gelişimine katkı sağlayacak her türlü eğitim araç-gereçleri döner sermaye kaynaklarından temin edilecek.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde ücretsiz olarak sağlanan bilimsel yayınlara elektronik erişim imkanları ile ilgili aksaklılar giderilecek.

Bakanlık kurumları, ihtiyaç duyduklarında, araştırma ve geliştirme hizmetlerini, 2010/58 ve 2010/82 sıra numaralı genelgeler çerçevesinde yapılacak protokollerle kamu üniversitelerinden temin etmeye devam edecek ve bu hizmetlerin karşılığını döner sermayeden ödeyecek.

HÜRRİYET / 19 NİSAN 2011

AKRA