Suriye’de Cuma namazı sonrasında yapılan iktidar karşıtı gösterilerin faturası ağır oldu. Suriye’deki insan hakları örgütlerinin verdiği bilgiye göre gösterilerde en az 62 kişi öldü. Dera, Humus ve Lazkiye kentleriyle başkent Şam yakınlarındaki Kadam’da düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açtığı bildiriliyor. Açılan ateş sonucu ülke genelinde 2’si çocuk en az 62 kişinin öldüğü ve onlarcasının yaralandığı kaydedildi.
Reuters haber ajansı, Dera kentinde son 4 günde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölenlerin sayısının 83’e yükseldiğini duyurdu.
Öldürülenlerin çoğunun baş ve göğüslerinden vurulduğu, bunun da keskin nişancıların saldırısı sonucu olduğu ifade ediliyor.
Bu arada, geçici morglardaki 83 ceset arasında gösterilere destek olmak için kente girmeye çalışırken öldürülen 15 köylünün bulunmadığı belirtildi.
Kentte bir kontrol noktasına saldırı düzenleyen silahlı kişiler ise 4 askeri öldürdü 2’sini de kaçırdı.
Bu arada Avrupa Birliği Suriye’ye silah ambargosu uygulama kararı aldı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de Suriye’deki olayların Birleşmiş Milletler tarafından soruşturulmasını kararlaştırdı.
Konsey ayrıca Suriye’den acil olarak siyasi mahkumları serbest bırakmasını ve basın ve internete uygulanan sınırlamaların kaldırılmasını talep etti.
30 NİSAN 2011







