Irak Başbakanı Nuri el Maliki, etnik veya dini grubun ayrılıkçılık isteklerinin ülkeyi kanlı bir ortama sürükleyeceğini söyledi.
Parlamento Başkanı Usame el Nuceyfi'nin, "merkezi hükümetin haklarını gereği gibi tanımaması halinde Sünnilerin ayrılabileceğini" açıklaması sonrasında dün aşiret liderlerine hitaben bir konuşma yapan Maliki, "Özerk bir bölge kurmak isteyen, ayrılmak isteyen, Irak halkına ve ülkenin bütünlüğüne karşı hassasiyet göstermelidir. Çünkü ayrılma gerçekleşirse insanlar birbiriyle silahlı çatışmaya girecek ve kan diz boyu olacak" dedi. Irak'ta hiçbir grubun bugün marjinal hale getirilmediğini ifade eden Maliki, "Sorunumuz, birimizin diğerini partner olarak görmemesi. Bunu yapalım, o zaman sorun kalmayacak. Birbirimizi partnerimiz olarak görmediğimizde durum gerginleşiyor ve ülkenin bütünlüğünü tehdit ediyor" dedi.
Mullen: Irak ile ABD varlığını müzakere ediyoruz
Öte yandan, ABD ile Irak'ın, Irak'ta işgalci Amerikan askeri varlığının 2011'den sonra da devamına ilişkin müzakereler yürüttüğü bildirildi. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, ''Müzakereler sürüyor, karmaşık'' ifadesini kullandı. Amerikalı yetkililer, Kasım 2008'de Washington ile Bağdat arasında imzalanan ve Amerikan askerlerinin 2011 sonunda çekilmesini öngören anlaşmaya rağmen aylardır Amerikan askerlerinden bir bölümünün Irak'ta kalmasıyla ilgili girişimlerde bulunuyor. Irak'ta halen 46 bin işgalci Amerikan askeri mevcut.
Milli Gazete / 9 Temmuz 2011






